Renault a Fiat opäť hľadajú cestu k sebe

ČTK | 10.06.2019 08:57
Taliansko-americký výrobca automobilov Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francúzska automobilka Renault hľadajú spôsob, ako oživiť fúziu, od ktorej FCA minulý týždeň odstúpil, a ako zabezpečiť súhlas aliančného partnera Renaultu Nissan Motor.

Informovala o tom v pondelok agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje blízke automobilkám. Nissan sa chystá výmenou za podporu fúzie od Renaultu žiadať, aby výrazne znížil svoj podiel 43,4 percenta v japonskej automobilke, napísala Reuters s odvolaním sa na dva dobre oboznámené zdroje.

FCA stiahnutie ponuky na fúziu zdôvodnila súčasnými politickými podmienkami vo Francúzsku. Francúzska vláda vlastní v Renaulte významný podiel a kládla si prísne podmienky ohľadom zachovania pracovných miest, možnosťou spolurozhodovať o riadení firmy a podmienok pre akcionárov, napísali svetové agentúry.

Spojením automobiliek by vznikol tretí najväčší výrobca áut na svete za spoločnosťami Toyota a Volkswagen. Podľa zdrojov agentúry Reuters FCA stiahol ponuku, keď sa Francúzsko pokúsila rozhodnutie oddialiť, pretože chcela získať súhlas na fúziu od Nissanu. Ten ale uviedol, že sa hlasovania zdrží.