Šéf Tesly Elon Musk sa premenoval, je z neho Tusk. Na twitteri

ČTK | 28.02.2019 07:52
Šéf americkej automobilky Tesla Elon Musk si na twitteri zmenil zobrazovacie meno na Elon Tusk a sľúbil, že ešte tento týždeň zverejní nové správy zo svojej firmy, ktorá sa zameriava na výrobu elektrických áut. Uviedla to agentúra Reuters.

Na Muskovom twitterovom účte je teraz zobrazené meno Elon Tusk. Stránka má 25 miliónov fanúšikov. Musk zmenil meno účtu potom, keď ho americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) obvinila z pohŕdania súdom.

Burzová komisia tvrdí, že Musk nedávnou správou na twitteri porušil minuloročnú dohodu o urovnaní jej žaloby. Musk sa v rámci dohody zaviazal, že nebude na twitteri zverejňovať informácie s možným dopadom na akciový trh, ak najprv nedostane súhlas hlavného právnika Tesly. Podľa komisie tento záväzok porušil minulý týždeň, keď zverejnil tweet o predpokladanom objeme výroby Tesly v tomto roku.

Šéf Tesly Elon Musk premenoval svoj účet na... Foto: Elon Tusk (@elonmusk) · Twitter
Elon Musk, Tesla Šéf Tesly Elon Musk premenoval svoj účet na twitteri, volá sa na ňom Tusk.

Musk vlani v auguste prekvapil finančné trhy, keď na svojom twitterovom účte napísal, že uvažuje o prevzatí Tesly a stiahnutie jej akcií z verejného obchodovania. Dodal, že má pre svoj zámer zabezpečené financovanie a že by za akcie podniku ponúkol sumu výrazne prevyšujúcu ich vtedajšiu trhovú hodnotu. Neskôr však uviedol, že s potenciálnymi investormi stále jedná a že zatiaľ žiadna dohoda uzavretá nebola.

Burzová komisia následne podala žalobu, v ktorej uviedla, že výrok o prevzatí Tesly a stiahnutie akcií z burzy nemal reálny základ, bol nepravdivý a zavádzajúci, viedol k chaosu na akciovom trhu a poškodil investorov. Krátko nato sa komisia s Teslou a Muskom dohodla na urovnaní obvinenia.

Tesla a Musk museli každý zaplatiť 20 miliónov dolárov a Musk bol okrem iného nútený pristúpiť na to, že aspoň na tri roky odstúpi z funkcie predsedu správnej rady Tesly. Výkonným riaditeľom ale mohol zostať.