Štvrtina Slovákov má po vyhadzove rezervu len na mesiac

SITA | 21.08.2018 11:04
Takmer štvrtina Slovákov má pri strate zamestnania úspory len na jeden mesiac. Viac ako osem mesiacov môžu žiť bez pravidelného príjmu zo zamestnania pracovníci z oblasti informačných technológií.

Na viac než pol roka majú úspory zamestnanci zo sektora stavebníctva a príslušníci uniformovaných zborov. Vyplynulo to z prieskumu spoločnosti Kantar TNS pre firmu Kruk Česká a Slovenská republika, ktorá sa zameriava na správu pohľadávok finančných ústavov a korporátnych zákazníkov. V prieskume zisťovali, na ako dlho zamestnancom z rôznych odborov vystačia úspory v prípade straty príjmu z práce.

Najčastejším dôvodom finančných problémov je podľa Kruku strata zamestnania alebo dlhodobá choroba. Následne môžu ľuďom chýbať prostriedky na splácanie dlhov aj bežnú prevádzku domácnosti. “Najlepšou prevenciou neschopnosti splácať úvery v prípade nečakaných udalostí je priebežné vytváranie finančnej rezervy aspoň vo výške trojmesačného platu, ktorú má podľa nášho prieskumu jedna tretina opýtaných zo všetkých odborov,” uviedla hovorkyňa spoločnosti Kruk Jana Žaludová.

V prípade straty zamestnania sa ľudia spoliehajú predovšetkým na úspory, ďalej na príjem svojho partnera či partnerky a potom taktiež na príležitostnú prácu. Pracovníci IT a finančníctva viac než iné profesie čerpajú financie najmä zo svojich úspor, uvádza to 43 % pracovníkov z oblasti IT a 38 % z oblasti finančníctva. Dôležitým náhradným zdrojom príjmu sú taktiež príležitostné zákazky, najmä pre pracujúcich v sektore dopravy a medzi príslušníkmi uniformovaných zborov. Celkovo 38 %, resp. 35 % respondentov zo zdravotníctva a zo sektora služieb uvádza, že svoje náklady pri výpadku pravidelnej mzdy riešia pomocou príjmov partnera či partnerky.