Na kapitálové trhy sa vrátila prvá grécka banka

ČTK | 11.10.2017 05:54
Grécky finančný ústav National Bank of Greece (NBG) v utorok predal kryté dlhopisy v objeme 750 miliónov eur. Stal sa tak prvou gréckou bankou, ktorá sa od roku 2014 vrátila na medzinárodné kapitálové trhy, informoval server ekonomického denníka Financial Times.

Úspešná emisia je ďalším povzbudením pre grécky bankový sektor, ktorý stále bojuje so zlými úvermi v objeme okolo 100 miliárd eur. Je tiež dôležitým krokom v normalizácii financií gréckych bánk po rokoch nákladnej podpory od centrálnej banky.

Akcie NBG v utorok na burze v Aténach spevnili o 2,1 percenta a od začiatku tohto roka už vzrástli o 16 percent.

Šéf európskeho oddelenia Medzinárodného menového fondu (MMF) Poul Thomsen nedávno uviedol, že nevidí v Grécku problémy týkajúce sa finančnej stability. Prioritou je vytvoriť stratégiu, ktorá by riešila vysokú úroveň zlých úverov v krajine v strednodobom horizonte, dodal.

Dlhopisy NBG majú u medzinárodnej ratingovej agentúry Fitch Ratings známku B. To je síce najnižšie hodnotenie v oblasti krytých dlhopisov, na druhej strane to ale znamená, že tieto dlhopisy sú oprávnené na účasť v programe nákupu dlhopisov ECB.

Kryté dlhopisy vydávajú banky a sú zabezpečené množstvom pôžičiek, ktoré majú garantovať investorom návratnosť investície aj v prípade bankrotu.