Europol zasiahol proti obchodom s falošnými eurami z darknetu, aj na Slovensku

ČTK | 20.09.2017 18:50
Pri spoločnej akcii siedmich členských štátov Európskej únie proti peňazokazcom, vrátane Česka a Slovenska, zadržali 53 osôb aktívnych na takzvanom darknete, anonymnej sfére internetu. Na svojom webe o tom informoval Európsky policajný úrad (Europol).

Na začiatku operácie bol úspešný zásah rakúskej polície proti ilegálnej tlačiarni eurobankoviek vo Viedni, pri ktorej bola zatknutá jedna osoba. Údaje získané pri tejto akcií sa týkali predovšetkým obchodovania s falšovanými eurobankovkami na darknete. Medzi zabavenými dokumentmi boli podrobnosti z 33 rôznych európskych a mimoeurópskych krajín, kam zatknutý posielal falzifikáty.

Operácie starostlivo koordinované Europolom boli zamerané na kupujúcich a predávajúcich pôsobiacich na najpoužívanejších trhoch darknetu. Cieľom bolo zlikvidovať dva najdôležitejšie z týchto trhov Alpha Bay a Hansa Market.

Do spoločnej úspešnej akcie se podľa Europolu zapojili okrem Česka a Slovenska aj Francúzsko, Nemecko, Rakúsko, Grécko a Španielsko. Identifikovaných a zatknutých bolo 53 ľudí. Okrem toho policajti zadržali 2049 falošných bankoviek pri 77 domových kontrolách.