Portugalsko posunulo rekord, privítalo 10 miliónov turistov

ČTK | 16.02.2017 08:46
Počet zahraničných turistov v Portugalsku bol vlani šiesty rok za sebou rekordný a prvýkrát prekonal hranicu desiatich miliónov.

Podľa údajov štatistického úradu INE vlani prenocovalo v portugalských hoteloch takmer 11 miliónov zahraničných rezidentov, o 13 percent viac ako v roku 2015.

Cestovný ruch rastie od roku 2011, čo pomáha ťažko zadlženej krajine prekonať ekonomickú a dlhovú krízu a prispieva k oživeniu krehkej ekonomiky. Príchody turistov a príjmy z cestovného ruchu majú na celkovom hrubom domácom produkte krajiny podiel desať percent. Cestovný ruch je tiež dôležitým zdrojom pracovných miest.

Celkové príjmy hotelov v krajine vlani stúpli o 17 percent na 2,9 miliardy eur. Tento údaj zahŕňa zahraničných i domácich hostí.

Portugalsko sa v roku 2014 dostalo z najhoršej recesie za desaťročia. Vlani ekonomika vzrástla o 1,4 percenta, viac ako sa čakalo. Vďaka expanzii ekonomiky a rastu dôvery spotrebiteľov, ktorá je teraz najvyššie od roku 2000, vzrástol podľa INE aj počet domácich turistov, a to o šesť percent na viac ako sedem miliónov.

Zo zahraničných turistov ich najviac do krajiny prišlo z Británie. Nasledovali Nemci a Španieli.

Portugalsko ponúka piesočné pláže, stredoveké hrady, golfové ihriská, víno a gastronómiu. Turistov láka tiež cenami, ktoré patria k najnižším v západnej Európe. Portugalsko sa v čase obáv o bezpečnosť v Turecku, severnej Afrike či Francúzsku tiež predstavuje ako jedna z najbezpečnejších destinácií na svete.

Za posledné dva roky Portugalsko otvorilo takmer 100 hotelov, väčšina z nich je štvor- a päťhviezdičkových. Ďalších 46 hotelov sa má otvoriť v tomto roku a 14 sa ich má znovu otvoriť po renovácii, uvádza Portugalský hotelový zväz. Súkromní podnikatelia tiež prestavali stovky apartmánov v starej časti Lisabonu a ďalších častiach Portugalska, ktoré prenajímajú turistom. To pomáha aj stavebnému sektoru, ktorý by tento rok mohol po 15 rokoch poklesu zažiť obrat, napísala agentúra Reuters.