Dijsselbloem: USA pokutou pre Deutsche Bank ohrozujú finančnú stabilitu

ČTK | 08.10.2016 15:45
Spojené štáty požadujú po Deutsche Bank prehnane vysokú pokutu, čím podkopávajú globálnu finančnú stabilitu. Povedal to v piatok v rozhovore s agentúrou Reuters šéf euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Najväčšia nemecká banka od polovice septembra bojuje s krízou dôvery po správe, že vláda USA požaduje od Deutsche Bank pokutu až 14 miliárd dolárov kvôli predaju hypotekárnych cenných papierov pred finančnou krízou v minulom desaťročí.

„Dúfajme, že ide len o počiatočný návrh. Pokuty v takom rozsahu sú úplne prehnané a poškodzujú finančnú stabilitu,“ povedal Dijsselbloem, ktorý predsedá schôdzkam ministrov financií krajín eurozóny.

„Ide o finančnú inštitúciu, ktorá sa musí reštrukturalizovať a posilniť, a potrebuje tak nový kapitál. Nie je teda možné, aby z nej ešte viac kapitálu vytiahli americké úrady. To je naozaj, mierne povedané, kontraproduktívne,“ uviedol šéf euroskupiny, ktorý sa zúčastnil jesenného zasadania Medzinárodného menového fondu (MMF) a Svetovej banky.

Dijsselbloem povedal, že Deutsche Bank nie je taká veľká, aby nemohla skrachovať. Odmietol však akékoľvek úvahy o jej možnom krachu a poukázal na jej vysokej kapitálové rezervy a ďalšie ukazovatele.

Deutsche Bank je síce oveľa menšia ako jej americkí konkurenti ako JPMorgan alebo Goldman Sachs. V rámci derivátových transakcií je však previazaná so všetkými veľkými svetovými bankami a MMF ju označuje za väčší zdroj možného rizika pre globálnu finančnú stabilitu než ktorúkoľvek inú banku.

Akcie Deutsche Bank od polovice septembra prudko klesajú a minulý týždeň sa prepadli na rekordné minimum pod desať eur. Ovtedy už sa čiastočne zotavili, stále však od začiatku roka strácajú takmer 50 percent.