Ceny ropy dostali vlani opäť ťažký úder, spadli o 35 %

ČTK | 01.01.2016 13:47
Svetové ceny ropy sa počas roku 2015 znovu výrazne prepadli, pokles dosiahol zhruba 35 percent.

Vyvolala to rekordná produkcia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá spôsobila bezprecedentný prebytok ropy na svetových trhoch. Ceny ropy tento rok prudko padali už druhý rok za sebou. Podľa agentúry Reuters môže trvať ďalší rok, než sa trhy vyčistia.

Cena severomorskej ropy Brent zakončila obchodovanie na 37,28 dolára za barel. Za celý štvrtok tak stúpla o 82 centov, za celý december ale stratila 16 percent a za celý minulý rok 35 percent. Americká ľahká ropa West Texas Intermediate (WTI) vo štvrtok tiež zamierila nahor, za celý deň pridala 44 centov a obchodovanie uzavrela na 37,04 USD za barel. Za celý mesiac ale stratila 11 percent a za celý rok 30 percent.

Pre ropu Brent, ktorá je hlavným ukazovateľom vývoja cien ropy vo svete, je rok 2015 už tretím stratovým rokom v rade. Ropa zlacňovala už v roku 2013, pokles za celý rok bol ale vtedy len mierny.

Ceny ropy však prudko spadli v predminulom roku, keď sa kvôli obavám investorov ohľadom previsu ponuky nad dopytom znížili o takmer polovicu. Výpredaj začal v polovici minulého roka a prehĺbil sa k jeho koncu, keď Saudská Arábia zablokovala snahy niektorých menej vplyvných členov kartelu OPEC o zníženie ťažobného limitu, ktoré by podporilo ceny.

V roku 2015 v tejto politike OPEC pokračoval. Na decembrovom zasadnutí vo Viedni sa nedokázal dohodnúť na nastavení oficiálneho ťažobného limitu. Dohodol sa ale údajne na tom, že bude pokračovať v súčasnej úrovni ťažby ropy. Zníženie dodávok kartel odmieta, pretože nechce uvoľniť miesto na trhu konkurencii. K obmedzeniu ťažby sa podľa všetkého nechystá ani Rusko. Analytici odhadujú, že svetová produkcia ropy teraz prevyšuje dopyt o približne pol až dva milióny barelov ropy denne.

Cena Brent minulý rok krátko zostúpila pod 36 dolárov za barel na najnižšiu hodnotu za 11 rokov. V podstate tak zmazala zisky za desaťročné obdobie, keď jej k rastu pomáhal obrovitý hlad po energiách v Číne.

Vyhliadky na rast cien ropy nie sú v súčasnej dobe príliš ružové. Podľa americkej banky Goldman Sachs bude možno nutné, aby ceny klesli až na 20 dolárov za barel, aby z trhu zmizol dostatočne veľký objem dobývanej ropy a mohla opäť nastať rovnováha.

„Zásoby ropy v Európe sú naplnené. A naše prognózy naznačujú, že v Ázii sa zásoby ropy v prvom štvrťroku priblížia stavu nasýtenia. Čo znamená, že väčšina prebytočnej ropy vo svete bude musieť byť uchovávaná v skladovacích zariadeniach v Spojených štátoch,“ uviedol podľa agentúry Reuters analytik spoločnosti SEB sídliacej v Oslo Bjarne Schieldrop.

„Rastúce prekážky“ predpovedá rope pre tento rok banka Morgan Stanley. Hlavnými príčinami sú podľa nej svetové dodávky ropy, ktoré napriek istej redukcii zo strany amerických ťažiarov bridlicovej ropy naďalej rastú, ale tiež spomaľovanie dopytu po surovine.