Akcie Facebooku prvýkrát prekonali hranicu 100 USD

ČTK | 24.10.2015 14:25
Cena akcií prevádzkovateľa najväčšej sociálnej siete sveta sa počas dňa vyhupla na viac ako 102 dolárov, k čomu prispel silný rast kurzu. Ten presiahol tri percentá.

Prvýkrát nad stodolárovou hranicou sa udržali aj na konci obchodovania. Trhová kapitalizácia dosiahla 287,93 miliardy dolárov.

Začiatky Facebooku na burze pritom neboli najlepšie. Firma na burzu v New Yorku vstúpila v máji 2012 a v septembri toho istého roku sa cena jej akcií prepadla na historické minimum 17,73 USD za kus. Počas nasledujúcich štvrťrokov ale firma investorom dokazovala, že je schopná vytvárať príjmy z reklamy, čomu neskôr napomohlo aj rozšírenie jej služby pre využitie vo smartphonoch.

Okrem Facebooku sa v piatok na newyorskej burze darilo aj ďalším veľkým technologickým firmám. Akcie Microsoftu počas dňa rástli o viac ako desať percent (uzavreli s takmer päťpercentným nárastom), rovnako akcie novej holdingovej spoločnosti Alphabet pridali 7,7 percenta (jej súčasťou je teraz aj Google). Akcie Amazonu vykazovali nárast o viac ako šesť percent.

Najväčší svetový internetový obchod Amazon v treťom štvrťroku zvýšil tržby o 23 percent a vyšší bol aj čistý zisk, ktorý prekonal odhady. Holding Alphabet takisto hospodáril lepšie, než čakali analytici a firma tiež oznámila prvý odkup svojich akcií.

Facebook zverejní štvrťročné výsledky 4. novembra.