Kofola chce rásť, možno kúpi niečo aj na Slovensku

SITA | 12.06.2015 11:55
drink, cola, kola, nápoj Foto:
Ilustračné foto.
Česká spoločnosť Kofola hľadá možnosti ďalších akvizícií. Skúma možnosti aj na Slovensku. Vo štvrtok to uviedol finančný riaditeľ spoločnosti Daniel Buryš.

V marci tohto roku spoločnosť Kofola získala slovinského výrobcu minerálnych vôd, firmu Radenska. Podľa Buryša má Kofola kapacity na dve, prípadne tri akvizície a má výslovný záujem pridať českú alebo slovenskú značku minerálnych vôd do svojho portfólia. "Veľmi aktívne sa zaujímame o ďalšie príležitosti pre rast. Máme potenciál pre akvizície,“ povedal Buryš, nešpecifikoval však konkrétny cieľ.

Spoločnosť Kofola pôsobí aj v Poľsku, v Rusku a v Slovinsku. Väčšinu tržieb však získava na trhoch v Českej republike a na Slovensku. Podľa Buryša je zaradenie českého, prípadne slovenského výrobcu minerálnych vôd do portfólia Kofoly pre spoločnosť „dlhodobým záujmom“. Buryš zároveň povedal, že v oblasti rastu sa firma sústreďuje na región strednej Európy, pričom expanzia mimo tohto regiónu je nepravdepodobná.

Skupina Kofola je jeden z najvýznamnejších výrobcov nealkoholických nápojov s ôsmimi výrobnými závodmi na piatich európskych trhoch. Celkovo skupina zamestnáva 2 300 ľudí. Do produktového portfólia spoločnosti Kofola ČeskoSlovensko patrí tradičný kolový nápoj s originálnou receptúrou Kofola, pramenitá voda Rajec, rad ovocných nápojov a sirupov Jupí, hroznový nápoj Vinea, detské nápoje Jupík, či energetické nápoje Semtex. Od začiatku roka 2015 Kofola distribuuje produkty spoločnosti Rauch v Českej republike a na Slovensku.