Britský reťazec Tesco má za sebou katastrofálny rok

Miroslav Vajs, Pravda | 24.04.2015 06:30
Britský maloobchodný predajca Tesco má za sebou rok plný nepríjemných rekordov. Firma vykázala najhlbšiu stratu vo svojej 96–ročnej histórii, najhlbšiu stratu, aká bola kedy zaznamenaná v britskom maloobchode, a zároveň aj jednu z najväčších strát v histórii britských firiem.
zväčšiť
Tesco, strata, graf

Celkovo skončila po prepočítaní z libier v mínuse 8,9 miliardy eur, kým ešte za rok 2013 dosiahla zisk 3,2 miliardy eur.

„Máme pred sebou dlhú, dlhú cestu a nemyslím si, že to bude hladká cesta cez všetky tie zmeny, ktoré chceme zaviesť. Za minulosťou musíme urobiť hrubú čiaru a začať odtiaľto,“ povedal výkonný riaditeľ Tesca Dave Lewis. Ten firmu vedie ešte len od septembra a jeho úlohou je jej uzdravenie a návrat na výslnie.

Tesco nielen doma, ale aj v mnohých ďalších krajinách vrátane Slovenska čelí ostrejšej konkurencii od diskontných predajcov, ako je Lidl. Pod horšie výsledky sa podpísal aj pokles cien a odpis hodnoty obchodov a realít o 6,6 miliardy eur.

Lewis na tlačovej telekonferencii odmietol sľúbiť, že stratu sa tento rok podarí vymazať, no tvrdí, že Tesco bude silnejšie.

Na Slovensku Tesco prevádzkuje 155 obchodov a zamestnáva zhruba 10–tisíc ľudí. Tržby firme klesli aj u nás, a to o 2,8 percenta na 1,32 miliardy eur. Pre zlé hospodárenie muselo Tesco na domácom britskom trhu zavrieť desiatky obchodov a prepustiť približne 7–tisíc ľudí.

Situácia na Slovensku je, zdá sa, odlišná. V stredu Tesco otvorilo v bratislavskej Vrakuni novú predajňu. „Z hľadiska ďalších plánov pripravujeme otvorenie ďalších približne 4 000 štvorcových metrov predajnej plochy, no presné číslo obchodov ani lokality nebudeme zverejňovať z konkurenčných dôvodov,“ povedal Michal Dyttert, manažér komunikácie Tesco Stores Slovensko.

Podľa neho sa pod pokles tržieb Tesca na Slovensku podpísali najmä „silné deflačné tlaky“ – teda pokles cien.

Napriek otváraniu nových predajní sa však ani slovenské Tesco nevyhne zmenám a prepúšťaniu. Na konci marca Tesco oznámilo zlúčenie podnikania v Čechách, na Slovensku, v Maďarsku a Poľsku pod jeden spoločný manažment.

„S tým súvisí aj momentálna reštrukturalizácia, keď pripravujeme znižovanie počtu manažérskych a administratívnych pozícií v centrálnych kanceláriách vo všetkých štyroch krajinách. Presné číslo budeme schopní oznámiť až ku koncu mája,“ uviedol Dyttert.

V súvislosti s problémami Tesca sa špekuluje o tom, že londýnska centrála môže rozhodnúť o vycúvaní firmy z niektorých trhov vrátane spomínaných krajín visegrádskej štvorky. Predpokladá sa, že ak k predaju dôjde, nebude Tesco svoju sieť obchodov rozpredávať po kusoch, ale v jednom balíku. V takom prípade by slovenské predajne mohol kúpiť len silný investor so skúsenosťami s maloobchodným trhom.

Najčastejšie sa hovorí o možnom záujme veľkopodnikateľa a súčasného českého ministra financií Andreja Babiša alebo o spoločnosti J&T. Samotné Tesco však o predaji hovoriť nechce a nespomenul ho ani Lewis pri stredajšom oznámení hospodárskych výsledkov.

Tesco je najväčšia maloobchodná spoločnosť vo Veľkej Británii a tretí najväčší maloobchodný predajca na svete. Firma sa dostala do problémov vlani po tom, čo priznala, že jej predbežný zisk za 1. polrok finančného roka 2014/2015 bol v dôsledku účtovnej chyby nadhodnotený v prepočte o 316 miliónov eur.

K nadhodnocovaniu zisku dochádzalo aj predtým. Po prepuknutí škandálu sa vymenilo vedenie firmy. O prácu prišlo osem vrcholových manažérov. Nové vedenie sa teraz musí popasovať s upadajúcim biznisom, zabezpečiť musí likviditu pri pretrvávajúcom poklese tržieb, marží a obnoviť stratenú dôveru investorov. Tesco pôsobí na Slovensku už 18 rokov. Od roku 1996 do vlaňajška výška investícií spoločnosti v krajine presiahla 1,3 miliardy eur.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ