Orbán o South Streame: Potrebujeme plynovod, ktorý obíde Ukrajinu

ČTK | 04.11.2014 22:29
Maďarský premiér Viktor Orbán v utorok potvrdil svoje odhodlanie realizovať Rusmi presadzovaný projekt plynovodu South Stream, voči ktorému má Európska únia námietky.

Urobil tak deň po tom, čo parlament v Budapešti schválil zákon, ktorý umožňuje urýchliť vybudovanie maďarského úseku tohto plynovodu.

„Je potrebné, aby sa do Maďarska mohol dostať plyn, aj keď budú na Ukrajine problémy. A k tomu potrebujeme iný plynovod, než je ten, ktorý teraz vedie cez Ukrajinu,“ vyhlásil Orbán podľa agentúry AFP pred novinármi.

Projekt plynovodu South Stream, za ktorým stojí ruský plynárenský koncern Gazprom a ktorý by mal stáť 16 miliárd eur, má zabezpečiť zásobovanie Európy ruským plynom mimo územia Ukrajiny. Európska únia ho ale pribrzdila.

„Nemecko už postavilo (plynovod) North Stream, a je teda schopné vyhnúť sa Ukrajine ako potencionálnemu zdrojmi nebezpečenstva,“ uviedol tiež Orbán. „Nechceme nič viac, než čo chce Nemecko,“ dodal.

Maďarský parlament v pondelok večer schválil zákon, ktorý umožňuje stavať plynovod aj firmám, ktoré k tomu nemajú príslušné prevádzkové povolenie. Aj keď v tomto právnom predpise nie je výslovná zmienka o South Streame, text je interpretovaný ako „zelená“ pre začatie jeho stavby.

Hovorkyňa Európskej komisie Anna-Kaisa Itkonenová podľa AFP oznámila, že Brusel v utorok vyzval maďarskú vládu, aby objasnila svoju pozíciu v tejto záležitosti. Avšak postoj k South Streamu nie je v EÚ zďaleka jednotný, pre zabezpečenie dodávok plynu o neho stoja aj ďalšie krajiny.

Plynovod, ktorého výstavba sa začala oficiálne v decembri 2012, má mať ročnú kapacitu 63 miliárd kubíkov plynu. Má viesť pod Čiernym morom, cez Bulharsko, Srbsko, Maďarsko a Slovinsko až do Talianska.

Moskva chce týmto spôsobom obísť Ukrajinu, cez ktorú teraz prúdi do Európy najviac plynu a s ktoru je v spore pre proruských separatistov na východe krajiny. Európska komisia projektu vytýka okrem iného to, že ruský Gazprom má byť tak dodávateľom plynu, ako aj prevádzkovateľom plynovodu.