Gazeta Wyborcza: Ukrajina pokazila Rusom prázdniny

ČTK | 05.08.2014 06:15
Krym, pláž Foto: ,
Plážová terasa pri krymskom sanatóriu Žemčušina
Pre ruskú turistiku je to katastrofa. Renomované cestovné kancelárie krachujú jedna za druhou. Viac než 25 000 Rusov sa nemôže vrátiť z dovolenky do vlasti. Experti tvrdia, že problémy spôsobila ukrajinská kríza, napísal poľský denník Gazeta Wyborcza.

Počas víkendu sa v dramatickej situácii ocitli klienti cestovnej kancelárie Labirint. Jedným končil pobyt a mali sa vrátiť domov, iní mali nastúpiť dovolenku a čakali na letiskách na odlet. Avšak cestovka Labirint, ktorá sa až doteraz tešila povesti solídnej firmy, skrachovala, pretože nezaplatila za letenky. Obeťou situácie sa stalo viac ako 25 000 Rusov, ktorí sa nemôžu vrátiť domov. Rovnaký počet nemôže odcestovať.

„Spíme na zemi spolu s deťmi, nemáme čo jesť. Vodu nám dávajú len klienti iných cestoviek z Ruska, ktorí odlietajú domov,“ posťažovala sa v rozhlasovej stanici Echo Moskvy mladá turistka, ktorá telefonovala z tureckého letoviska Antalya, kde uviazla asi stovka turistov. Ako to majú Rusi vo zvyku, keď sa ocitnú v ťažkostiach, poprosili o pomoc prezidenta Vladimira Putina. Federálna turistická agentúra od nedele horúčkovito hľadá lietadlá, aby mohli vziať späť do vlasti Rusov, ktorí uviazli na letiskách okolo Stredozemného mora.

Dramatický koniec Labirintu ale nie je prvý bankrot veľkej cestovnej kancelárie. Pred dvoma týždňami skrachovala veľmi populárna petrohradská firma Neva, ktorá predala viac ako 30 000 zájazdov; v cudzine bolo práve 7000 klientov. O týždeň neskôr sa v rovnakej pasci ocitli turisti z inej veľkej cestovnej kancelárie.

Experti odhadujú, že bankrot ruského cestovného ruchu je oveľa hrozivejší než pred piatimi rokmi pri svetovej kríze, ktorú Rusko pocítilo obzvlášť bolestne. Prázdninové plány Rusov zničil hlavne ukrajinský konflikt.

„Súčasné problémy súvisia s politickou krízou a hlavne s dianím na východnej Ukrajine, oslabením rubľa, sankciami a obavami, že by turisti mohli v zahraničí naraziť na protiruské nálady. Navyše úrady neodporúčajú štátnym úradníkom, aby cestovali do cudziny,“ uviedla hovorkyňa združenia ruských cestovných kancelárií Irina Ťurinová.

Ruské ministerstvo zahraničia už na jar v osobitnom vyhlásení varovalo občanov, že v cudzine môžu byť zatknutí a dostať sa do rúk Američanov, ktorí ich postavia pred svoje súdy a zatvoria do väzenia.

Neskôr z celého Ruska prichádzali správy, že policajní náčelníci, šéfovia prokuratúry a vedúci ďalších štátnych služieb radili svojim podriadeným, aby tento rok do cudziny nešli. Niektorí im dokonca zobrali pasy.

V Rusku s približne 145 miliónmi obyvateľov asi štyri milióny pôsobia v sektoroch obrany, vnútra a v bezpečnostných zložkách. Dobre zarábajú – až doteraz predstavovali veľkú časť zo 16 miliónov kupcov zahraničných zájazdov.

Štátne médiá už mesiace strašia, že svet je voči Rusom nepriateľský. Netreba sa čudovať, že počas tejto sezóny mnohí Rusi prestali posielať svoje deti na predtým veľmi populárne letné tábory a kurzy v zahraničí.

Navyše Rusi oproti minuloročnej veľmi vydarenej sezóne schudobneli. Vlani v apríli, kedy si robili plány na prázdniny a kupovali zájazdy, si za priemerný plat mohli kúpiť tisíc dolárov. Teraz už len približne 840.

To všetko spôsobilo, že počet ruských turistov v zahraničí je o tretinu menší ako pred rokom. Firmy sa nemôžu zbaviť zájazdov a na vrchole sezóny prišla vlna bankrotov.

Chabo to vyzerá aj s tuzemskou turistikou. Fiaskom je sezóna na Kryme, pripojenom k Rusku. Turistov je najmenej o polovicu menej než v predchádzajúcich rokoch. Ukrajinci neprišli. Rusi sa boja – na rozdiel od predchádzajúcej rokov – ísť autami cez Ukrajinu. Preprava cez Kerčský prieliv, kadiaľ sa dá na Krym dostať, je upchatá, na trajekt sa občas čaká aj dva dni. Letenky sú drahé.

Od pondelka je ešte ťažšie dostať sa na Krym. Aerolinky Dobroljot, ktorej lietadlá lietala z Moskvy do Simferopolu dvanásťkrát denne, postihli sankcie. Američania vycúvali z lízingu boeingov a firma nemá čím lietať. Iné letecké spoločnosti lietajú na Krym len niekoľkokrát denne. Zlé je to dokonca aj v Soči. Miestne hotely, postavené pre olympiádu, sú prázdne, pretože domáci klienti na ne nemajú a zahraniční turisti sa Rusku vyhýbajú. Úrady, aby letovisko spasili, sľubujú, že Soči sa čoskoro stane rajom hazardu. Na sľub samého Putina, že tú kasína nikdy nebudú, zabudli.