Úroky v eurozóne zrejme zostanú nízke do roku 2016

ČTK | 29.06.2014 17:57
Úrokové sadzby v eurozóne by mohli zostať na rekordne nízkych úrovniach do roku 2016, ak nedôjde k výraznejšej zmene ekonomických podmienok. Rozhlasovej stanici Deutschlandfunk to povedal člen najvyššieho vedenia Európskej centrálnej banky (ECB) Yves Mersch.

Mersch tiež upozornil, že ECB teraz síce nevidí bezprostredné riziko deflácie, ale počíta s dlhým obdobím veľmi pomalého rastu spotrebiteľských cien. ECB podľa neho chce naďalej usilovať o dosiahnutie svojho inflačného cieľa, podľa ktorého by sa medziročné tempo rastu spotrebiteľských cien malo držať tesne pod dvoma percentami.

V máji klesla medziročná miera inflácie v eurozóne na 0,5 percenta z aprílových 0,7 percenta. Už dlhšie ako pol roka sa tak drží pod jedným percentom, teda v oblasti, ktorú šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnú zónu.

ECB začiatkom júna v snahe odvrátiť defláciu znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 0,1 percentu­álneho bodu na nové rekordné minimum 0,15 percenta. Jej depozitná sadzba sa navyše po prvýkrát dostala do zápornej hodnoty.

Centrálna banka pristúpila aj k novým nekonvenčným opatreniam na podporu ekonomiky, ktoré zahŕňajú ponuku veľmi lacných pôžičiek pre komerčné banky.

Deflácia obvykle zvádza spotrebiteľa k odkladaniu výdavkov a podniky k odkladaniu investícií pre očakávanie nižších cien v budúcnosti. To podkopáva hospodársky rast a zamestnanosť. ECB začiatkom júna predpovedala, že ekonomika eurozóny v tomto roku stúpne len o percento, zatiaľ čo v marci počítala s rastom o 1,2 percenta. Budúci rok by mal rast zrýchliť na 1,7 percenta.