Rusi prekvapujúco zvýšili úroky, môže ich to ťahať do recesie

ČTK | 26.04.2014 21:12
Prekvapivé piatkové rozhodnutie ruskej centrálnej banky zvýšiť úrokové sadzby posilňuje nebezpečenstvo, že sa ruská ekonomika dostane do recesie.

Uviedol to podľa agentúry Interfax námestník ruského ministra hospodárskeho rozvoja Andrej Klepač.

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na 7,5 percenta z predchádzajúcich siedmich percent. Uviedla, že tak reaguje na stúpajúce inflačné riziká. Podľa Klepača však tento krok skôr než k zníženiu inflácie povedie k spomaleniu hospodárskeho ras­tu.

Ruská ekonomika sa v poslednej dobe potýka s negatívnymi dôsledkami napätia medzi Moskvou a západnými krajinami, ktoré je dôsledkom postupu Ruska voči Ukrajine. Ruský rubeľ v dôsledku ukrajinskej krízy od začiatku tohto roka oslabil k doláru zhruba o deväť percent, čo tlačí nahor spotrebiteľské ce­ny.

Guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullinovej v sobotu podľa agentúry Reuters upozornila, že kurz rubľa by sa teraz mal stabilizovať a dokonca by mohol stúpnuť, ak ho nezasiahnu ďalšie vonkajšie šoky. Dodala, že kým nebudú výkyvy domácej meny ohrozovať finančnú stabilitu, ponechá centrálna banka tvorbu kurzu v rukách trhu. „Ak však nastane ohrozenie finančnej stability, bude sa (centrálna banka) angažovať,“ vyhlásila.

Západné krajiny pre postup Moskvy voči Ukrajine uvalili sankcie na vybraných ruských predstaviteľov a pohrozili aj hospodárskymi sankciami voči Rusku. Napätie medzi Moskvou a Západom viedlo k citeľnému odlivu kapitálu z Ruska. Centrálna banka už začiatkom marca prekvapila finančné trhy výrazným zvýšením kľúčovej úrokovej sadzby na sedem percent z predchádzajúcich 5,5 percenta.

Nabiullinová začiatkom apríla predpovedala, že tempo rastu ruskej ekonomiky v tomto roku s najväčšou pravdepodobnosťou klesne pod jedno percento. Svetová banka nedávno varovala, že ruská ekonomika by tento rok mohla v dôsledku ukrajinskej krízy klesnúť až o 1,8 percenta.