Becherovka kritizuje Slovensko, stiahnutie alkoholu by vraj bolo protizákonné

ČTK | 02.10.2012 12:27
Becherovka Lemond Foto:
Ilustračné foto
Česká likérka Jan Becher - Karlovarská Becherovka v utorok kritizovala Slovensko, že pred dvomi týždňami po sérii otráv metanolom v Česku zakázalo predaj tradičných značiek českých liehovín. Nepozdávajú sa ju tiež návrhy Bratislavy, aby existujúce zásoby českého alkoholu v krajine boli vrátené výrobcom späť do ČR. Spoločnosť uviedla, že jej produkty sú bezpečné.

„Problém sa v Česku alebo na Slovensku netýka legálne dovezených a distribuovaných liehovín. Od začiatku sa problém týka čierneho trhu,“ povedal riaditeľ likérky Anthony Schofield.

Likérka predá na Slovensku milión litrov Becherovky ročne. Celkový predaj vrátane ďalších značiek skupiny Pernod Ricard, do ktorej spoločnosť patrí, predstavuje v krajine pod Tatrami 1,8 milióna litrov za rok.

Aféru s metanolom, ktorá si v Česku vyžiadala takmer tri desiatky ľudských životov, podľa Schofielda odštartovala nedôslednosť kontrol a nedostatočné potieranie nelegálneho trhu s alkoholom.

„Podľa našich odhadov tento čierny trh predstavuje asi 25 percent celkového objemu, a to je príliš veľa. Čierny trh sa, samozrejme, nedá potlačiť úplne, ale v krajinách Európskej únie jeho úroveň dosahuje asi desať percent,“ dodal Schofield.

Slovenskí obchodníci vrátane českej likérky navrhli, aby na všetok alkohol vyrobený od začiatku tohto roka boli zverejnené certifikáty zásielkou vrátane použitého liehu, ako aj certifikát medzinárodného laboratória.

Bratislava ale neuvoľnila zákaz dovozu a predaja slovenských liehovín s obsahom alkoholu od 20 percent ani potom, keď Česko minulý týždeň prohibíciu zmiernilo. Slovenské ministerstvo poľnohospodárstva žiada, aby sa existujúce zásoby českého alkoholu v obchodoch a v ďalších firmách najprv odviezli späť do Česka. Odôvodňuje to ochranou Slovákov pred nekvalitným alkoholom.

„Je to prehnaná reakcia ministerstva. Myslím, že tento krok by nebol v súlade s európskym právom,“ poznamenal Schofield.

Pozíciu slovenského ministerstva kritizovali aj importéri alkoholu, ktorí pripomenuli, že nekvalitný alkohol nebol v obchodnej sieti na Slovensku doteraz nájdený. „Technicky a logisticky stiahnuť všetok alkohol vyrobený v Českej republike je jednoducho neuskutočniteľný,“ uviedol obchodný zástupca českej likérky na Slovensku Martin Pučalík. Dodal, že na Slovensku je na 4000 maloobchodných predajní a 12 000 gastro­nomických zariadení.