Tohtoročný deficit rozpočtu USA už prekročil bilión dolárov

ČTK | 14.09.2012 08:31
Dolár Foto:
Ilustračné foto
Štátny rozpočet Spojených štátov mal v auguste deficit 191 miliárd dolárov, čo je oproti rovnakému mesiacu minulého roka nárast o 43 percent. Od začiatku fiškálneho roka, ktorý sa končí v septembri, deficit predstavuje 1,164 bilióna dolárov. Nad biliónom dolárov je už štvrtý rok za sebou.

Za augustovým deficitom je čiastočne mesačná výplata niektorých dávok, ktoré boli kvôli predĺženému víkendu na začiatku septembra vyplatené skôr. Rozpočet by ale bol aj tak v deficite.

Ministerstvo financií uviedlo, že celkové príjmy rozpočtu v auguste dosiahli 179 miliárd dolárov, čo je medziročný nárast asi o desať miliárd. Výdavky ale vzrástli o 66 miliárd na 369 miliárd dolárov.

Deficit za prvých 11 mesiacov tohto fiškálneho roka je asi o šesť percent nižší ako v rovnakom období vlani. Príjmy rozpočtu sa zvýšili prevažne vďaka tomu, že sa mierne zlepšil stav ekonomiky.

Správa ministerstva financií znamená, že prezident Barack Obama viedol krajinu s viac ako biliónovým deficitom v každom roku, v ktorom je vo funkcii. Za to tiež žne kritiku od svojho rivala Mitta Romneyho, ktorý sa mu postaví v novembrových prezidentských voľbách. Obama začiatkom roka 2009 sľúbil, že obrovský deficit zníži.

Biely dom v júli oznámil, že deficit štátneho rozpočtu tento rok vystúpi na zhruba 1,2 bilióna dolárov. To by znamenalo mierne zlepšenie oproti vlaňajšku, keď deficit predstavoval 1,3 bilióna dolárov.