Šéfekonóm poisťovne Allianz: Návrat k marke by bol koncom blahobytu

ČTK | 30.07.2012 13:10
Peniaze, euro Foto:
Ilustračné foto
Prípadný návrat Nemecka od eura k marke by mal pre najsilnejšiu európsku ekonomiku dramatické následky. V pondelkovom vydaní denníka Die Welt to napísal hlavný ekonóm poisťovne Allianz Michael Heise. O rozpade eurozóny sa niekedy špekuluje v súvislosti s dlhovými problémami niektorých jej členských štátov.

„Nie je to žiadne vyvolávanie paniky, keď sa domnievame, že rozpad menovej únie by vyvolal väčší šok než kríza (po páde investičnej banky) Lehman Brothers,“ varoval Heise. S prípadným opätovným zavedením marky očakáva zvýšenie cien o 15 až 20 percent, čo by zdraželo aj nemecké výrobky v zahraničí. „To by so sebou prinieslo počas jedného roka straty exportu až o 20 percent,“ domnieva sa vedúci ekonóm najväčšej európskej poisťovne.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Nemci by sa podľa neho museli pripraviť na to, že prídu o podstatnú časť svojho súčasného blahobytu a že ubudnú pracovné miesta. Do štyroch až piatich rokov po prípadnom rozpade eurozóny Heise predpokladá pokles produkcie nemeckého hospodárstva až o 25 percent.

Nemecko by podľa neho nezostalo ušetrené ani konjunktúrnej a bankovej krízy, ktorá by podľa očakávania v dôsledku konca eura zasiahla európske krajiny.

„Do dvoch rokov po znovuzavedení marky je preto potrebné počítať s kumulovaným poklesom hospodárskeho rastu približne o 15 percent,“ tvrdí Heise. Stará mena by potom podľa neho predstavovala záťaž pre nemecký export aj ekonomiku ako celok aj v nasledujúcich rokoch.

Varovanie Allianz pred návratom k marke prišlo v čase, keď kvôli pokračujúcej dlhovej kríze v eurozóne po ňom volá stále viac Nemcov. Podľa posledného prieskumu zo začiatku júna chce staré platidlo späť 55 percent obyvateľov Spolkovej republiky, čo je o deväť percentuálnych bodov viac ako na jeseň. Skoro tri štvrtiny Nemcov sú však presvedčené, že euro súčasnú krízu prežije a bude existovať ešte minimálne niekoľko rokov.