Pre daňový kolaps je Slovensko banánová krajina

Branislav Toma | 03.04.2012 12:25
Anton Marcinčin Foto:
Anton Marcinčin
Daňový kolaps, ktorý trvá tri mesiace a mal by sa uzavrieť pondelkovým rozhodnutím o návrate k starému systému, stál milióny eur. Podľa člena monitorovacieho výboru Antona Marcinčina (KDH) nesie zodpovednosť minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ).

Kto by mal niesť zodpovednosť za daňový kolaps?
Na prvom mieste je to minister financií Ivan Mikloš, potom bývalý štátny tajomník Ďurajka a potom všetci zainteresovaní. Nový informačný systém sa zavádzal zbytočne, keďže daniari sa vracajú k starému.

Koľko to štát stálo?
Doteraz to bolo 7,5 milióna eur s tým, že nikto nevie povedať, aká suma by sa ešte zaplatila za jeho ďalšie vyvíjanie. Podľa odhadov mohlo doprogramovanie systému do funkčnej podoby stáť ešte päť miliónov eur. Pritom starý systém od spoločnosti Novitech je funkčný úplne. Za starý systém treba doplatiť len tristotisíc eur. Ďalších 2,7 milióna eur by musel štát totiž Novitechu zaplatiť tak či tak za minuloročné práce. Stále sa teda snažím pochopiť, na základe akej finančnej analýzy Finančné riaditeľstvo a ministerstvo financií pôvodne celú situáciu zvažovali.

Vzniknú z kolapsu nejaké škody?
Niektoré firmy môže zničiť neskoré vracanie DPH. Ak firma ráta s vratkami a nedostane túto hotovosť včas, tak jediným riešením je úver. Takto sa podnik zadlžuje, až môže prísť do krachu. Veľkou iróniou je, že firma nemusela dostať ani samotný úver, keďže daňové úrady mali problémy s vystavovaním potvrdení o zaplatení všetkých daní. Najhoršie sú na tom malí podnikatelia, pri ktorých sa vedenie finančnej správy rozhodlo, že vratky do 500 eur sa nevracali vôbec.

Hrozí pre kauzu poškodenie mena Slovenska v zahraničí?
K poškodeniu mena už prišlo, keďže sme neboli schopní dodávať informácie do medzinárodného daňového systému. To sa stalo prvýkrát od nášho vstupu v roku 1994. Pre súčasné problémy sme už dvakrát žiadali o predĺženie termínu poskytnutia potrebných informácií. Pre zahraničie sa tak stávame banánovou republikou, ktorá nie je schopná zabezpečiť výber a spracovanie daní.

Ako vyzerala doteraz práca na daňových úradoch pri zavádzaní nového informačného systému?
Začiatkom roku mohli správcovia daní pracovať s minuloročnými údajmi. Teraz už musia spracovávať tohtoročné údaje. Pritom daňoví kontrolóri podľa mojich informácií za tento rok nerobia nič a kontroly robia na základe minuloročných údajov. No a správcovia fungujú na báze ceruziek a kalkulačiek. Čiže už sa nemôžu odraziť od žiadneho informačného systému.

Mohlo pre kolaps prísť k daňovým únikom?
Áno, bola naozaj dobrá doba na daňové úniky. Samozrejme, ak systém začne opäť fungovať, tak spätne by sa na ne malo dať prísť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ