Schäuble Grékom: Východoeurópania sú chudobnejší, a prispejú vám

ČTK | 18.02.2012 21:44
EÚ, Európska únia, peniaze, peňaženka, vlajka Foto:
Ilustračné foto
Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble pripomenul Grékom, ktorí sa búria proti drastickým úsporným opatreniam, že obyvatelia z východných častí Európskej únie sú ešte chudobnejší ako oni. A napriek tomu sa tieto východoeurópske krajiny vraj budú podieľať na finančnej záchrane Grécka. Minister to povedal v rozhovore pre nedeľné vydanie nemeckého denníka Tagesspiegel.

„Súcitím s gréckymi občanmi,“ vyhlásil Schäuble, ktorý v posledných týždňoch podráždil Grékov, vrátane ich najvyšších predstaviteľov, kritikou a pochybnosťami ohľadom ich schopnosti dotiahnuť politiku znižovania nákladov štátu do konca. Naposledy v tejto súvislosti prejavil pochybnosti, či je rozumné, aby sa v krajine v tejto vypätej atmosfére konali v apríli predčasné parlamentné voľby, čo Gréci označili za snahu o zasahovanie do ich vnútorných záležitostí.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

„Veľká väčšina tých, ktorí boli zasiahnutí reformami a úspornými opatreniami – a dovoľte mi vyjadriť ešte raz voči nim svoju úctu – nemôže vôbec za pomalosť reforiem, stratu konkurencieschop­nosti alebo neefektívne používanie rozpočtových príjmov v minulosti,“ vyhlásil Schäuble.

Zároveň vyjadril pochopenie napríklad nad rozhorčením Grékov nad znižovaním ich minimálnej mzdy. Obratom im ale pripomenul, že po tomto poklese sa ocitnú na rovnakej úrovni, na akej je v súčasnosti Španielsko.

„A čo by na to povedali ľudia v krajinách východnej Európy alebo v pobaltských štátoch, kde je minimálna mzda ešte o dosť nižšia, ale ktoré tiež prispejú na pomoc Grécku?“ zdôraznil minister.

Grécko, ktoré napäto čaká na uvoľnenie ďalšieho záchranného balíka finančnej pomoci, je terčom stále rastúcich pochybností o jeho schopnosti vyhnúť sa bankrotu.

Pochybnosti vanú najmä z Nemecka, Holandska alebo Fínska, teda posledných krajín EÚ, ktorým ratingové agentúry stále ešte nechávajú najvyššie hodnotenie ohľadom spôsobilosti splácať dlhy.

Grécky prezident Karolos Papulias sa pred troma dňami na tieto krajiny, a najmä na Schäubleho, rozhneval. Podľa neho Grékov uráža.