Palivá zrejme opäť zdražejú

Michal Holeš | 14.02.2012 12:00
Nafta, benzín, tankovanie Foto:
Ilustračné foto
Vodiči si pri tankovaní zrejme opäť priplatia. Dôvodom je zdraženie ropy z dôvodu záchrany Grécka či priškrtenia kohútikov na ruských plynovodoch do Európy. Pritom podľa posledných informácií Európskej komisie tankovali Slováci najdrahší benzín s daňami v regióne pri takmer historicky najvyššej cene 1,49 eura za liter Naturalu 95. Nafta stojí priemerne 1,43 eura.

Najlacnejší benzín v regióne je v Poľsku. Za natankovanie 40–litrovej nádrže tam vodič donedávna zaplatil oproti Slovensku v prepočte asi o šesť eur menej. V Rakúsku bol nákup rovnakého množstva lacnejší o takmer 3,8 eura, v Maďarsku o necelé dve eurá a v Česku asi o 1,8 eura. Po odpočítaní daní však bola situácia odlišná. Okrem Rakúska boli ceny vyššie ako na Slovensku. Koncové ceny motorovej nafty boli lacnejšie v Rakúsku a Poľsku.

Palivá budú drahé aj naďalej. Český analytik Petr Čermák zo spoločnosti Colosseum očakáva, že tamojší pumpári zvýšia prirážky a palivá zdražejú. „Rast cien by sa mohol pohybovať na úrovni desiatok halierov, pretože ceny palív na burze v Rotterdame začali rásť už počas minulého týždňa,“ očakáva Čermák. Na slovenských pumpách sa pohyby z Česka prejavujú s oneskorením, pretože pumpári zvyčajne vyčkávajú na potvrdenie trendu vývoja cien na medzinárodných trhoch.

Za rastom cien na burze v Rotterdame stojí najmä zdraženie ropy Brent. Kým začiatkom minulého týždňa sa barel (159 litrov) severomorskej zmesi na trhu v Londýne predával za zhruba 113,5 amerického dolára, v pondelok podvečer to už bolo o takmer päť dolárov viac.

Podľa ďalšieho komoditného analytika Tomáša Plavca z Trim Broker je hlavným dôvodom najmä situácia s palivami v Európe. „Pre únik ropy bola odstavená časť produkcie v Severnom mori a naďalej trvajú výpadky dodávky časti plynu z Ruska, čím trpí hlavne Taliansko,“ zdôvodňuje Plavec a dodáva, že ceny aj naďalej ovplyvňuje napätá situácia na blízkom východe. Pozitívne však je, že ak sa napätie nezväčší, očakávané postupné zlepšenie počasia v Európe a s tým spojené úplné obnovenie dodávok plynu by podľa analytika mohlo vyrovnať prípadné zvýšenie ceny čierneho zlata spôsobené optimizmom špekulantov po hlasovaní gréckeho parlamentu.

Ďalšou dobrou správou pre vodičov by mohlo byť tiež prípadné posilnenie kurzu eura voči americkému doláru. Rafinérie by tak za rovnaké množstvo peňazí dostávali viac ropy. Napríklad hlavný analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo očakáva zlepšovanie až nad hranicu 1,34 dolára za euro. Včera bolo možné za jedno euro získať necelého 1,33 dolára. „V dlhodobom horizonte však bude euro voči doláru znehodnocovať smerom k rovnovážnej hranici, čo bude pomáhať exportu, a teda aj európskym ekonomikám,“ uzatvára Vaňo.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ