Politici za drevársku kauzu žiadajú Simonov odchod

Michal Holeš | 20.01.2012 20:00, aktualizované: 
drevo Foto:
Ilustračné foto
Viacerí koaliční i opoziční politici sa zhodujú na tom, že Zsolt Simon (Most) by mal pre kauzu predaja dreva opustiť stoličku ministra pôdohospodárstva.

Sprostredkovaná dodávka dreva firme Rettenmeier, vedenej dlhoročným Simonovým známym, bez verejného výberového konania totiž podľa nich nemá nič spoločné s politickou slušnosťou. Prvú zmluvu so sprostredkova­teľskou firmou podpísali Lesy SR vlani v októbri, iba pár dní po páde vlády Ivety Radičovej (SDKÚ). Druhý kontrakt na odber drevnej hmoty až do roku 2015 v objeme 560-tisíc kubíkov podpísala firma v decembri minulého roka.

Názor, že Simon by mal odísť z ministerstva, má napríklad podpredseda parlamentného pôdohospodárskeho výboru Ján Golian (SDKÚ). „Štátne Lesy jednoznačne mali vyhlásiť verejný tender a rozhodne nemali uprednostniť firmu vedenú známym pána ministra,“ argumentuje Golian a dodáva, že zdôvodnenie Simona i Lesov SR, že uzavretím zmluvy chceli ochrániť zamestnanosť v Liptove, je pochybné.

„Takéto vyjadrenia sa dajú použiť kedykoľvek na čokoľvek. Jednoducho povedané, teraz sa udialo to isté, čo sme vyčítali predchádzajúcej vláde – aj po pánovi Simonovi zostanú sporné zmluvy,“ dodáva Golian.

Šéfka pôdohospodárskeho výboru Mária Sabolová (KDH) dodáva, že kauzou sa budú zaoberať aj poslanci parlamentu. „Zatiaľ nemám dostatok informácií, pána ministra ale pri najbližšej príležitosti určite požiadam o vysvetlenie. Vyzerá to ale tak, že fungovanie štátnych Lesov bude potrebné od základov zmeniť,“ mieni Sabolová.

Poslanec ďalšej strany bývalej vládnej koalície Kamil Krnáč (SaS) si myslí, že predaj dreva Simonovmu známemu je ešte horší ako predaj platinových sitiek členovi strany SDKÚ, ktorá do funkcie nominovala teraz už bývalú šéfku Správy štátnych hmotných rezerv. ,,Pri sitkách sa aspoň konala elektronická aukcia," vraví Krnáč a dodáva, že má podozrenie z porušenia predpisov. „Nemôžem konať na základe medializovaných informácií. Ak je ale všetko zverejnené pravda a jedna firma bola uprednostnená bez verejnej súťaže, pán minister by mal vyvodiť osobnú zodpovednosť,“ podčiarkuje poslanec SaS.

Konanie Zsolta Simona odsudzuje aj tieňový minister pôdohospodárstva Smeru Stanislav Becík. „Je to nekresťanské divadlo. Keby mal pán minister chrbtovú kosť, abdikačný list by podpísal už v pondelok, keď denník Pravda zverejnil informáciu o tom, že Lesy bez verejnej súťaže podpísali zmluvu na dodávku dreva pre firmu vedenú Simonovým známym,“ hovorí Becík.

Iní drevári, ktorí sú tlačení k prepúšťaniu, ostali pri biznise bokom. Simon odstúpiť nemieni. „Firma je dlhodobým odberateľom drevnej hmoty od štátnych Lesov. Zmluvy riešili záchranu pracovných miest v Liptove,“ reagoval minister.

Iný názor majú dvaja oslovení politológovia. „Každý vysokopostavený politik by mal po zverejnení takejto kauzy okamžite odstúpiť,“ hovorí Rastislav Tóth. Minister pôdohospodárstva však už skôr otázku o odstúpení odmietol a uzavretie zmlúv zdôvodnil snahou o zachovanie zamestnanosti v Liptove. Podľa druhého odborníka na politiku Tomáša Koziaka používali podobnú rétoriku ako Zsolt Simon napríklad aj niektorí politici počas vlády Vladimíra Mečiara. Nie je to však podľa neho v poriadku a preto si myslí, že ak Simon nechce odísť, mala by konať šéfka kabinetu Iveta Radičová (SDKÚ).

Názor premiérky však zatiaľ nie je známy aj napriek tomu, že denník Pravda ju požiadal o vyjadrenie v stredu. „Odpoveď zatiaľ nemám,“ zdôvodňovala v piatok Radičovej hovorkyňa Ľubica Pilcová.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ