Belgický Le Soir: Sme väzňami Standard & Poor's?

ČTK | 17.01.2012 10:03
Euro, peniaze, bankovky Foto:
Ilustračné foto
Sme väzňami ratingových agentúr? pýta sa belgický denník Le Soir. Diskusia o vplyve ratingových agentúr sa teraz v Európskej únii opäť rozbieha. Napríklad podľa známeho belgického ekonóma Paula De Grauwea sa "z nás stali ich otroci a treba s tým niečo robiť".

„Bolo by potrebné oslobodiť sa od ratingových agentúr, stali sa z nás ich otroci,“ povedal denníku De Grauwe, ktorý pôsobí na Katolíckej univerzite v Louvain.

Avšak podľa experta Bruegelovho strediska v Bruseli Nicolasa Verona to tak nie je. Dôkazom je podľa neho dianie na trhoch po piatkovom znížení ratingu agentúrou Standard & Poor 's. „Trhy nereagovali v júli, keď o najvyšší rating AAA prišli Spojené štáty, ani teraz,“ povedal Verona.

Prečítajte si „viac o téme DLHOVÁ KRÍZA “:[http://spravy.pravda.sk/…konomika.asp?…]

Aj Le Soir pripomína, že piatkové zníženie ratingu deviatke krajín eurozóny vrátane Francúzska a Rakúska, ktoré sa doteraz pýšili najvyšším možným hodnotením úverovej spoľahlivosti, nechalo trhy viac menej chladnými. Francúzi síce prišli o svoju najvyššiu známku, ale v pondelok sa im podarilo na trhoch získať z krátkodobých pôžičiek 8,5 miliardy eur. Výnos desaťročných dlhopisov v pondelok klesol na 3,03 percenta oproti piatkovým 3,08 percenta.

De Grauwe aj tak zdôraznil potrebu znížiť závislosť na agentúrach, čo hovorí aj veľa európskych politikov. Rozhodnutia agentúr totiž ovplyvňujú kroky ďalších hráčov v niekoľkých dôležitých oblastiach: vplyv majú napríklad na politiku Európskej centrálnej banky, na reguláciu bánk a tiež na správu investičných fondov.

Napríklad niektoré fondy sľubujú, že budú mať najmenej 50 percent aktív v dlhopisoch s najvyšším ratingom. Ak o neho prídu, potom ich musia predať. „Ich správcovia sa snažia predvídať rozhodnutia. Samozrejme, počíta sa s tým, že v prípade zníženia ratingu existuje určitý čas dať to do poriadku,“ povedal ďalší ekonóm Michel Vermaerke zo spoločnosti Febelfin.