Maďari pripúšťajú, že splnia niektoré požiadavky MMF a únie

ČTK | 05.01.2012 09:28
forint, Maďarsko Foto:
Ilustračné foto
Maďarsko musí byť pripravené prijať niektoré požiadavky Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) na zmenu nedávno schválených zákonov. Povedal to vo štvrtok maďarskej agentúre MTI šéf parlamentnej frakcie vládnucej strany Fidesz János Lázár.

Lázár ohľadne zmien legislatívy povedal, že „v niektorých prípadoch dôjdeme k zhode, v niektorých prípadoch nie“. Podľa neho bude Maďarsko ochotné akceptovať len také zmeny, ktoré budú v jeho vlastnom záujme.

Maďarsko začalo na jeseň rokovať o finančnej podpore s EÚ a MMF, minulý mesiac sa však delegácia fondu a EÚ z rokovania stiahla, aby dala najavo nevôľu nad prijatými zákonmi. Týka sa to najmä zmien zákona o centrálnej banke, o ktorých Brusel hovorí, že sú v rozpore s európskou legislatívou a podkopávajú nezávislosť centrálnej banky.

Maďarská vláda, naopak, poukazuje na to, že zmeny v centrálnej banke nastoľujú len taký stav, ktorý existuje v mnohých iných krajinách EÚ. Platí to aj o najkritizova­nejšej zmene, ktorá predpokladá, že pod centrálnu banku prejde úrad pre dohľad nad finančným sektorom.

Obavy z toho, že Budapešť nebude schopná dohodnúť sa na finančnej podpore, viedli v minulých dňoch k prepadu maďarského forintu voči euru na nové historické minimum. Aj ceny poistenia proti štátnemu bankrotu Maďarska rastú na nové rekordy a citeľne sa zvyšujú výnosy maďarských dlhopisov.