Orbán opäť podráždil Brusel

eko, ČTK, REUTERS | 18.12.2011 20:20
Viktor Orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán žiada centrálnu banku o podporu rastu ekonomiky.
Vyjednávači Európskej únie a Medzinárodného menového fondu náhle prerušili rokovania o preventívnej pôžičke Maďarsku a odišli z Budapešti. Znepokojila ich výzva premiéra Viktora Orbána na rýchle schválenie nového zákona o centrálnej banke.

„Bohužiaľ sme nedostali záruky o úmysloch maďarskej vlády, ktorá chce presadiť v parlamente hlasovanie o zákone, ktorý by mohol ohroziť nezávislosť centrálnej banky,“ vysvetlil Amadeu Altafaj, hovorca eurokomisára pre menové záležitosti.

Prerušenie rokovaní o úvere opäť poslalo maďarskú menu vysoko nad hranicu 300 forintov za jedno euro, ku ktorej sa predtým posilnila. Kurz vyskočil až na 304,60 forinta. „Je to pre správy o rozhovoroch s MMF,“ potvrdil jeden z obchodníkov v Budapešti.

Maďarskí predstavitelia nezhody popierali a tvrdili, že predbežné rokovania sa jednoducho skončili. Ostré vyjednávanie by sa malo začať v januári. Maďarská vláda si s veriteľmi chce dohodnúť úver na tri až štyri roky vo výške 15 až 20 miliárd eur, ktorý využije len v krajnom prípade nepriaznivého vývoja ekonomiky.

S podporným balíkom za chrbtom by si Maďarsko mohlo udržať prístup na finančné trhy, kde musí po znížení ratingu do špekulatívneho pásma trvalo platiť viac ako osempercentné výnosy z vládnych dlhopisov. Na budúci rok navyše nemôže počítať s rastom hospodárstva o viac ako pol percenta. Vláda preto včera ohlásila, že usporí ďalšiu miliardu eur.

A centrálna banka presadzuje prísnejšiu monetárnu politiku. Naposledy v novembri zvýšila základnú úrokovú sadzbu zo šesť na 6,5 percenta, čo je najvyššia hodnota za dva roky.

Vládny Fidesz banku vyzýva, aby podporila rast ekonomiky. Na to sú potrebné úvery, ktoré podľa Orbána môžu poskytnúť súkromné banky alebo štátne úverové inštitúcie. Navrhovaný zákon by mohol zvýšiť dosah vlády na centrálnu banku, preto ho kritizoval jej guvernér András Simor aj Európska centrálna banka.

Orbán tiež povedal, že zhruba stotisíc ľudí, ktorí si už skôr začali sporiť v súkromných penzijných fondoch a začiatkom roka sa odmietli vrátiť do štátneho systému, budú príspevky už trvalo posielať do štátnej pokladnice. Aj toto vyhlásenie podráždilo EÚ a MMF. „Minister (národného rozvoja Tamás) Fellegi a vyjednávači sa vo štvrtok stretli a nedostali žiadne záruky. Oznámili to komisárovi Rehnovi, ktorý prerušil rokovania v úzkej súčinnosti s kolegami z MMF,“ dodal Altafaj.

Maďarsko nemá peniaze ani na pomoc iným krajinám. Preto sa odmieta zapojiť do pôžičiek Medzinárodnému menovému fondu. Rovnako je proti aj Česko, ktoré by peniaze muselo dať z devízových rezerv. „V prípade prudkého oslabovania sa českej koruny by sme tak nakoniec nemuseli mať za čo brániť kurz našej meny,“ vysvetlila Markéta Šichtařová, riaditeľka Next Finance. Naopak, z krajín mimo Európskej únie prejavilo ochotu požičať 10 až 20 miliárd dolárov Rusko.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ