Lídri únie si telefonovali o kríze, pridal sa aj Obama

ČTK | 06.08.2011 07:47
Silvio Berlusconi Foto:
Taliansky premiér Silvi Berlusconi sľúbil urýchliť reformy vo svojej krajine.
Vlády by mali viac koordinovať svoje reakcie na obavy finančných trhov z vývoja globálnej ekonomiky a urýchlene realizovať dohody z mimoriadneho summitu eurozóny zo 21. júla. Zhodli sa na tom v piatok v telefonických rozhovoroch šéfovia popredných krajín Európskej únie.

Taliansky premiér Silvio Berlusconi po rozhovoroch sľúbil urýchliť reformy a rozpočtové úspory, s ktorými by sa Taliansko malo vyhnúť osudu menších krajín eurozóny, ktoré boli nútené prijať finančnú pomoc.

Európski lídri v noci telefonicky hovorili aj s americkým prezidentom Barackom Obamom, najmä na tému posledného vývoja krízy v eurozóne. Obama hovoril separátne s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym a nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Podľa oznámenia Bieleho domu vzal na vedomie opatrenia júlového summitu a nutnosť ich rýchleho uskutočnenia. Ocenil tiež úlohu Sarkozyho a Merkelovej pri riešení súčasných výziev európskej ekonomiky.

Počas dňa viedli rozhovory prezident Sarkozy so španielskym premiérom José Luisom Zapaterom, kancelárkou Merkelovou, Berlusconim a britským šéfom kabinetu Davidom Cameronom. Zapojil sa do nich aj americký minister financií Timoty Geithner.

„Všetci predstavitelia sa v rozhovoroch zhodovali, že dohoda zo summitu z 21. júla musí byť rýchlo zavedená do praxe,“ uviedol k rokovaniam hovorca nemeckej vlády.

Pod tlakom sú teraz najmä Španielsko s Talianskom, ktorým v posledných dňoch na trhoch dlhopisov razantne narástli náklady na obsluhu ich dlhu. Eurokomisár pre menové záležitosti Olli Rehn na mimoriadnej tlačovej konferencii pripustil, že trhy na dohody vyplývajúce z mimoriadneho summitu eurozóny o záchranných fondoch pre zadlžené krajiny nereagovali tak, ako eurozóna a jej lídri čakali. Podľa neho je teraz potrebné tieto dohody čo najskôr realizovať, čo vraj trhy upokojí.

Mimoriadny summit sa dohodol na posilnenie právomocí súčasného záchranného fondu (EFSF) i toho budúceho (ESM). Okrem iného má mať možnosť kupovať dlhopisy na sekundárnom trhu.

Berlusconi po telefonátoch na náhlivo zvolanej tlačovej konferencii sľúbil, že urýchli realizáciu plánovaných úsporných opatrení tak, aby rozpočet dosiahol vyrovnanú bilanciu do roku 2013, o rok skôr, než sa pôvodne počítalo. Prisľúbil aj prijatie ústavného dodatku, ktorý bude nútiť vládu udržiavať vyrovnané rozpočty.

Európska centrálna banka podľa zdrojov agentúry Reuters žiada Berlusconiho, aby sľúbil urýchlenie reforiem sociálneho systému a prijatie ústavného dodatku o verejných financiách. Za to ponúka, že v terajšej napätej situácii na trhoch bude kupovať talianske štátne dlhopisy.

ECB sa podľa zdrojov vo štvrtok v zásade zhodla, že bude na trhu kupovať talianske a španielskej dlhopisy, ak obe krajiny uskutočnia kľúčové štrukturálne reformy. ECB naznačila, že obnoví nákupy dlhopisov krajín ohrozených dlhovú krízou, investorov však sklamalo, že zatiaľ sa nákupy týkali len írskych a portugalských obligácií.