Štát bude na budúci rok potrebovať viac peňazí

Marcela Šimková | 28.06.2011 20:00, aktualizované: 
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš
Koalícia bude v budúcom roku musieť získať cez šetrenie či vyššie príjmy viac peňazí ako "len" sumu na zníženie deficitu verejných financií.

Kým na dosiahnutie stanoveného deficitu 3,8 percenta výkonu ekonomiky je potrebné vyzbierať okrem naplánovaných úspor navyše 203 miliónov eur, už v súčasnosti sa podľa informácií Pravdy začínajú ministerstvá uchádzať o peniaze navyše.

Celkovo ministerstvo financií ešte v apríli tohto roka predstavilo opatrenia za vyše 960 miliónov eur, z ktorých je už vo východiskách rozpočtu zapracovaných 434 miliónov eur. Na dosiahnutie cieľového deficitu je potrebných ďalších 203,4 milióna eur a peniaze, ktoré sa vyzbierajú navyše, by mali ísť na ešte nezačaté prioritné projekty, prípadne na urýchlenie už rozbehnutých.

Ak by sa však do rozpočtu nedostali viaceré naplánované daňové opatrenia, zostalo by vláde na priority menej o 110 miliónov eur. „Definitívna politická diskusia o tom, aký mix opatrení na zastavenie narastania dlhu sa nakoniec prijme, prebehne koncom leta pri príprave rozpočtu na rok 2012. Vtedy sa doriešia otázky, aké priority chce vláda v budúcom roku financovať a kde na to vezme peniaze,“ potvrdil minulý týždeň Martin Jaroš, hovorca rezortu.

Pri politických rokovaniach sa každá strana snaží dostať z balíka peňazí čo najviac. „Každá strana bude obhajovať najmä rezorty, ktoré pod ňu spadajú,“ konštatoval Ivan Švejna (Most). V súčasnosti sa však podľa neho rokuje o konkrétnych podobách škrtov, pričom prioritou všetkých je najmä zníženie deficitu na plánovanú úroveň.

Práve výraznejšie ozdravovanie verejných financií bude súčasťou rozpočtu na ďalší rok, ktorý by mal byť predložený na rokovanie kabinetu Ivety Radičovej (SDKÚ) už 15. augusta. V ňom už bude zachytený celý balík opatrení, ktorý by však mal byť oproti tohtoročnému balíčku za 1,7 miliardy miernejší. „Nazval by som ten prvý rok rokom hasenia, zachraňovania. Ten rok, ktorý príde, by mal byť rokom stabilizácie,“ zhodnotil včera minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ).

V súčasnosti by sa tak mali analyzovať aj škrty na jednotlivých ministerstvách. V rámci nich by malo dôjsť k zníženiu prevádzkových výdavkov o päť percent a klesnú aj výdavky na chod štátu. Na rozdiel od minulého roka by malo ísť o cielené škrty na základe auditov na jednotlivých rezortoch.

Rovnako by sa mali zmraziť platy štátnych úradníkov s výnimkou učiteľov. V tomto roku sa výdavky na vyplatené mzdy na niektorých ministerstvách znížili o desatinu. Na ministerstve financií však majú byť v júni napriek šetreniu vyplatené odmeny 646 zamestnancom celkovo za 800-tisíc eur.

„Odmeny sú vyplácané v rámci balíka peňazí, ktorý máme k dispozícií a ktorý sa znížil oproti minulosti,“ konštatoval Mikloš. Podľa neho poklesli mzdové výdavky na ministerstve tento rok oproti vlaňajšku o desatinu, rezort priamo prepustil 55 pracovníkov, zastavilo sa platenie nadčasov či neúčelne predĺžených pracovných ciest, rovnako sa tiež predlžoval pracovný čas bez zvýšenia mzdy. Škrty prebehli aj v ďalších rezortoch, či sa aj tam rozdávajú polročné prémie, nie je jasné.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ