Španielsko je spokojné, požičalo si oveľa lacnejšie

ČTK | 25.01.2011 15:41
peniaze, euro, bankovky, eurá, úver, hotovosť,... Foto:
Ilustračné foto
Španielsko v utorok úspešne pokračovalo v plánovanom predaji štátnych dlhopisov a pokladničných poukážok. Predalo papiere v objeme 2,2 miliardy eur so splatnosťou tri a šesť mesiacov. Záujem o ne bol značný a priemerný úrok sa výrazne znížil. Španielskemu ministerstvu financií sa v aukcii stretli objednávky, ktorých objem až päťkrát prevýšil ponuku.

Hoci sa problémy pri predaji štátnych pokladničných poukážok nečakali, silný záujem podľa analytikov mohol odrážať plán vlády s regionálnymi sporiteľňami. Tie patria k slabému článku španielskeho finančného systému. V pondelok vláda uviedla, že dá sporiteľniam do septembra čas, aby si zabezpečili nový kapitál. Ak to nepôjde, vláda ich zoštátni a ozdraví.

Priemerný úrok trojmesačných poukážok bol 0,9 percenta, čo je výrazné zlepšenie oproti poslednej takejto aukcii z konca minulého decembra. Vtedy bol priemerný úrok dvojnásobný – 1,8 percenta. Pri šesťmesačných papieroch sa priemerný úrok znížil na 1,8 percenta z predchádzajúcich 2,6 percenta, kde bol v decembri.

Španielsko patrí k slabším článkom eurozóny a podľa niektorých analytikov by mohlo byť ďalším kandidátom na zahraničnú finančnú pomoc. Tú už vlani museli prijať Grécko a Írsko. Španieli ale tvrdia, že pomoc potrebovať nebudú.

Predaj cenných papierov je prakticky pre každý štát rutinnou záležitosťou. Z výnosov štáty financujú svoje bežné potreby a cenné papiere predávajú viac či menej pravidelne. V súčasnosti sa predaju štátnych dlhopisov venuje zvýšená pozornosť, pretože niektoré štáty majú vysoké dlhy a cenné papiere sa im nedarí predávať za tak výhodných podmienok ako predtým. V ostatnom čase sa situácia zlepšila.