Popredné európske firmy sa sťažujú na Orbána v Bruseli

ČTK | 02.01.2011 20:36
Viktor Orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Poprední predstavitelia 13 prominentných európskych firiem vyzvali listom Európsku úniu, aby uplatnila sankcie voči maďarskej vláde. Uviedla to agentúra APA s odvolaním sa na server Welt Online.

Dôvodom sú mimoriadne dane a iné opatrenia, ktoré konzervatívna vláda Viktora Orbána zaviedla voči zahraničným investorom. Protestný list podpísal aj riaditeľ českého energetického gigantu ČEZ. Firma ČEZ však uviedla, že sankcie voči Maďarsku nežiadala.

Hovorkyňa ČEZ-u Eva Nováková uviedla, že firma sa v polovici decembra pripojila na pracovnej úrovni k výzve adresovanej európskym predstaviteľom, aby Maďarsko uviedlo nové dane do súladu s európskou legislatívou. ČEZ v Maďarsku obchoduje s elektrinou a plynom a obsluhuje koncových odberateľov.

Podľa agentúry APA žiadajú predstavitelia 13 firiem v päťstranovom liste z 15. decembra predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa, jeho zástupcov a vetkých eurokomisárov, aby „maďarskú vládu presvedčili o dôležitosti stabilných a zákonných podmienok pre investorov“ a aby Budapešť primäli toto „nezákonné bremeno stiahnuť“.

Zároveň vraj zástupcovia týchto firiem dávajú sťažnosť kompetentným riaditeľstvám EÚ, aby komisia kvôli porušeniu práva EÚ „začala proti Maďarsku konanie“. Medzi sťažovateľmi sú podľa serveru Welt aj nemecké energetické firmy E.ON a RWE.

Maďarská vláda sa snaží o zníženie rozpočtového deficitu. Rozhodla sa zvýšiť dane bankovým, maloobchodným, energetickým a telekomunikačným firmám. Finančný sektor musí zaplatiť špeciálnu daň vo výške 200 miliárd forintov ročne. Daň sa platí v tomto a budúcom roku. Z ostatných odvetví chce vláda získať ďalších 161 miliárd forintov ročne.