Poslancov láka voľných 65 miliónov

Marcela Šimková | 30.11.2010 11:16
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
Poslancov láka možnosť rozdeliť v štátnom rozpočte na rok 2011 zatiaľ voľnú sumu 65 miliónov eur.

Mala by prísť zo zdanenia ziskov podnikov z emisných povoleniek, ku ktorému sa minulý týždeň odhodlalo ministerstvo financií. Z potenciálneho budúcoročného výnosu z novej dane vo výške 75 miliónov eur ministerstvo nasmerovalo v návrhu rozpočtu zatiaľ len 9,4 milióna.

O možný výnos sa už začali zaujímať koaliční poslanci. Rozpočtom sa poslanci začínajú zaoberať v utorok. „Je tu určitá nádej či prísľub, že ak by zdravotníctvo bolo v zlej situácii, tak by mohlo dostať nejaké prostriedky z výnosov z emisnej dane,“ povedal poslanec Marián Kvasnička (KDH).

Koaličných poslancov výnosy z emisnej dane lákajú aj preto, že im neprešlo niekoľko zmien v ozdravnom balíčku, ktorý chce vláda prijať na zastavenie zadlžovania krajiny. Štát tak má aj napriek výhradám KDH platiť za zdravotných poistencov štátu 4,32 percenta namiesto navrhovaných 4,68 percenta. Budú sa rovnako odvádzať aj zdravotné odvody z prenájmu nehnuteľností či odvody z dividend, ktoré spočiatku prekážali aj SDKÚ. Mierne však koalícia ustúpila aj pivárom, keď sa má daň na pivo dvíhať o 25 až 27 percent, namiesto pôvodne plánovaných 49 percent.

Niektorí poslanci však trvajú na tom, aby sa daň na pivo dvíhala ešte miernejšie. Možný výpadok z miernejších spotrebných daní na pivo by pritom mohli vykryť práve výnosy z emisií. „Otázka je, či predpokladaný výnos dáva viac priestoru návrhom koaličných poslancov všeobecne alebo len konkrétnym návrhom poslancov konkrétnej strany,“ povedal k tomu Anton Marcinčin (KDH).

K možnému prerozdeleniu výnosu zo zdanenia emisií sa však ministerstvo financií zatiaľ stavia zdržanlivo. Vo vládnej koalícii je podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Vladimíra Tvarošku (SDKÚ) dohoda, že z výnosu sa minie budúci rok len 9,4 milióna eur. „Keďže skutočný výnos z predaja emisných povoleniek závisí od rôznych okolností na trhu, je dohoda v koalícii, že zo získanej sumy sa väčšina bude deliť až keď bude jasné, koľko naozaj prišlo,“ povedal Tvaroška. V koalícii sa navyše podľa informácií Pravdy pri zavedení dane diskutovalo o tom, že prípadný vyšší výnos pôjde rezortu životného prostredia.

To, že z emisií prídu štátu desiatky miliónov eur, a nie len 9,4 milióna, je pritom takmer isté, keďže podľa návrhu ministerstva financií firmy nebudú môcť odvádzanie daní obchádzať. Platiť daň sa chystajú aj firmy. „Samozrejme rešpektujeme legislatívne prostredie. Všetky pridelené emisné kvóty však využívame vo výrobnom procese. Ak aj časť z nich zostane, je to napríklad dôsledok výpadku prevádzky počas roka. V minulosti išlo o malé objemy,“ povedal Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft. Práve Slovnaft napríklad vlani dostal o 78 percent povoleniek navyše a ich predajom mohol zarobiť vyše 14 miliónov eur.