Každý Slovák pomôže zadlženým Írom 33 eurami

Martin Kováčik, Daniel Suchý | 30.11.2010 07:02
euro, peniaze, eurá, plat, výhra, mzda,... Foto:
Ilustračné foto
Slovensko pomôže zadlženým Írom sumou takmer 180 miliónov eur, čo je asi 33 eur na každého Slováka. Za splácanie 10-ročného úveru pre Írsko v takejto výške bude Slovensko vystupovať ako ručiteľ.

Úver by tak Slovákov naozaj zaťažil až v prípade, ak by ho Írsko nebolo schopné splácať. Ukáže sa to až o štyri roky, keď sa skončí lehota, počas ktorej dostali Íri odklad splácania. Íri by spolu s úverom mali podobne ako Gréci platiť takmer 6-percentné ročné úroky.

Ručenie Slovenska je súčasťou pomoci vo výške 85 miliárd eur, na ktorej sa Dublin dohodol s predstaviteľmi EÚ a Medzinárodného menového fondu. Aby boli Íri úver schopní platiť, prijali úsporný plán, ktorým znížia platy a zvýšia dane. Rezort financií ministra Ivana Mikloša (SDKÚ) preto verí, že Slovensko zostane pri ručení. „Ministerstvo sa spolieha na silný záväzok Írska ozdraviť si verejné financie pod dohľadom európskych inštitúcií i Medzinárodného menového fondu,“ povedal hovorca ministra Martin Jaroš.

Pomoc pre Írov je podľa analytikov z ekonomického hľadiska menej riziková, ako pri nedávno odmietnutej pomoci Slovenska pre Grécko. „Riziková prirážka pri päťročných írskych dlhopisoch je šesť percent, kým pri Grécku až 10 percent ročne. Írsku investori veria viac, keďže ich ekonomika je konkurencieschop­nejšia,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Podpis pomoci pre Írsko sa očakáva po doladení detailov vo februári budúceho roka. Keďže ide o pomoc z eurovalu, ku ktorému sa slovenská vláda pridala v lete, pomoc by už nemal schvaľovať parlament ani vláda.

Desať miliárd zo schváleného úveru použije írska vláda okamžite na posilnenie kapitálu bánk. Ak by potrebovali ešte ďalšiu finančnú injekciu, 25 miliárd bude pripravených v rezervnom fonde, povedal podľa agentúry Reuters írsky minister financií Brian Lenihan. Štát bude podľa neho napokon vlastniť veľkú väčšinu bankového sektora.

Okrem pomoci Írsku sa ministri v nedeľu dohodli aj na predĺžení splatnosti záchranného úveru pre Grécko. „Splácanie, ktoré sa má teraz uskutočniť do roku 2015, sa predĺži do 2021,“ potvrdil pre Reuters grécky minister financií Jorgos Papakonstantinu. Krajina za to zaplatí zvýšením úroku z 5,5 na 5,8 percenta. Podľa Paula Thomsena z Medzinárodného menového fondu to upokojí investorov, pretože pre krajinu bude ľahšie splácať dlh.

Kým francúzska ministerka financií Christine Lagardeová a jej nemecký kolega Wolfgang Schäuble označili pomoc Írsku za dostatočnú, investori reagujú s nedôverou. Náklady na poistenie portugalských a španielskych dlhopisov proti riziku nesplatenia včera dosiahli nový rekord, pomaly sa zvyšujú aj v Belgicku, Taliansku a Maďarsku. Podľa oboch ministrov však reakcie finančných trhov na problémy eurozóny neboli racionálne.

Trhy si teraz posvietili najmä na Portugalsko, ktoré má tiež vysoký dlh. Možnou pomocou pre Portugalsko sa v nedeľu bez jasného záveru zaoberali aj ministri financií EÚ. Pod ťarchou rozpočtových škrtov a zvýšenia daní sa krajina na budúci rok podľa predpovede Európskej komisie vráti do recesie s poklesom o jedno percento, ktorú v roku 2012 vystrieda len slabý rast.

„Portugalsko sa dostáva do kritického bodu. Možno by bolo dobré požiadať o pomoc z preventívnych dôvodov,“ povedal vo včerajšom vydaní portugalského denníka Diario Economico americký ekonóm Nouriel Roubini, ktorý predpovedal finančnú krízu v USA. Upozornil aj na situáciu španielskych bánk. „Konečné fiškálne náklady na vyčistenie finančného systému budú omnoho väčšie, ako vláda doteraz odhaduje,“ myslí si profesor ekonómie Newyorskej univerzity.