Energetické zákony únie sú zlodejina, tvrdí Putin

TASR | 26.11.2010 20:26
putin, premiér, rusko Foto:
Ruský premiér Vladimír Putin.
Ruský premiér Vladimir Putin skritizoval dnes Európsku úniu, ktorá podľa neho bráni ruským firmám v investíciách na európskom trhu. Zvlášť tvrdo zaútočil na európske pravidlá o liberalizácii energetického trhu, ktoré prirovnal k "necivilizovanej zlodejine".

Podľa Putina, ktorý je na návšteve Nemecka a v piatok vystúpil pred nemeckými investormi, ruské podniky veľmi často nemôžu uzatvoriť dohody v Európe pre politické tlaky zo strany národných vlád.

„Keď sa ruskí investori snažia investovať do európskej ekonomiky, často pred nimi zatvoria dvere,“ povedal ruský premiér, podľa ktorého ruské spoločnosti sú ochotné investovať v Nemecku či iných európskych krajinách. „Tieto investície často blokujú rôzne politické vplyvy, čo škodí ruským aj európskym ekonomickým záujmom,“ dodal Putin.

Zvlášť mu vadí energetická legislatíva Európskej únie, ktorej súčasťou je oddelenie produkčných a distribučných aktív. Gazprom v roku 2004 kúpil za 35 miliónov eur vyše 37 % litovskej plynárenskej spoločnosti Lietuvos Dujos. Teraz Litva na základe európskej legislatívy plánuje oddeliť distribučné aktíva, čím podľa Gazpromu utrpia jeho investície.

„Naše firmy spolu s nemeckými partnermi legálne investovali do distribučných aktív v Litve. Teraz ich z nich tlačia preč s odvolávaním sa na 3. energetický balíček. Čo to má znamenať? Čo je to za zlodejinu?“ spýtal sa Putin na ekonomickom fóre.

„Od našich partnerov v Európe a Severnej Amerike často počúvame, že ak chceme byť členmi celosvetovej rodiny civilizovaných národov, mali by sme sa aj civilizovane chovať. Čo je potom toto? Zabudli naši kolegovia na základné princípy,?“ dodal ruský premiér. Podľa neho by únia mala pred prijímaním takých závažných rozhodnutí o nich najskôr rokovať s Ruskom, informovala agentúra Reuters.