České firmy si zakladajú účty na Slovensku

Branislav Toma | 08.11.2010 10:26
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Dva roky po zavedení eura začínajú slovenské banky profitovať na európskej mene aj pri lákaní českých podnikateľov.

Malé a stredné firmy obchodujúce v mene euro môžu otvorením účtu na Slovensku ušetriť státisíce korún. České banky si totiž za transakcie v eurách účtujú až šesťdesiatnásobne vyššie poplatky v porovnaní so slovenskými.

„Ročne vďaka otvoreniu účtu na Slovensku ušetríme 325–tisíc korún,“ povedal František Mejzlík z českej firmy KOVO Koukola. Podnik si vlastný účet na Slovensku zriadil na jar tohto roku a na jeho vybavenie manažér firmy absolvoval jednodňový výlet z Brna do Malaciek. Ďalšie nákupy a platby si firma robí cez internet a s vedením účtu na Slovensku nemá nijaké ďalšie starosti.

Nižšie ceny na Slovensku v porovnaní s Českou republikou pripisujú prijatiu eura aj banky. „Platby do krajín používajúcich rovnakú menu sú menej nákladné i rýchlejšie,“ potvrdila Andrea Király, riaditeľka odboru malých a stredných podnikov v ČSOB. Na porovnanie, ak zahraničný partner pošle českému podnikateľov 40–tisíc eur, v českej pobočke si ČSOB banka za prijatie peňazí bude účtovať 150 korún. Oproti tomu v tej istej banke len na Slovensku zaplatia podnikatelia za prijatie tejto sumy 0,15 eura (3,66 Kč).

Tento jednoduchý trik na zníženie nákladov sa medzi českými podnikateľmi začína šíriť. Využívajú ho najmä malé a stredné firmy a zvýšený záujem o slovenské účty si všimli už aj banky. „Od vstupu do Európskej menovej únie zaznamenávame mierny nárast počtu novootvorených podnikateľských účtov na Slovensku pri malých a stredných podnikoch z Českej republiky,“ dodala Király.

Informáciu o možnosti nižších cien využívajú aj veľké české podniky pri rokovaniach s bankármi o konečnej výške poplatkov. Tí, po zistení, že ich klienti sa môžu presunúť inam, znižujú svoje ceny. Taká je aj skúsenosť českej spoločnosti Linet zaoberajúcej sa výrobou zdravotníckych pomôcok. „Účet na Slovensku sme si nakoniec nezaložili, keďže sme dostali podobne výhodnú ponuku od nemeckej banky Dresdner Bank,“ povedal Zbyňek Frolík, riaditeľ spoločnosti Linet. Pre zlepšenie prístupu veľkých bankových domov tak už podľa neho k presunu účtu na Slovensko v budúcnosti asi nebude dôvod.

Menšie a stredné firmy zas môžu využívať možnosť otvorenia slovenského účtu priamo v českých bankách. „Dnes už sa naozaj slovenský účet dá vybaviť priamo v Česku,“ potvrdil Mejzlík. Banky dokonca začínajú medzi sebou súperiť vo výške poplatkov za prevod peňazí z Česka na Slovensko. Podnikatelia tak v priemere zaplatia desať korún za odoslanie peňazí v Slovenskej republike a ich príjem v Česku.