KDH prichádza s návrhom zvýšiť DPH na 21 percent

Igor Stupňan | 11.10.2010 07:14
Euro, peniaze Foto:
Ilustračné foto
Dohodu koalície na budúcoročných financiách sa tesne pred schvaľovaním štátneho rozpočtu pokúšajú meniť kresťanskí demokrati. Vyšli totiž s návrhom, že by sa zvýšila daň z pridanej hodnoty na 21 percent namiesto dohodnutých 20. Na druhej strane by sa tak podľa nich mohlo upustiť od niektorých iných nepopulárnych opatrení.

„V poslaneckom klube KDH zaznieva, či by nebolo riešením zvýšiť DPH o jedno percento navyše. Vyhli by sme sa mnohým drobným zmenám, ktoré sa dotýkajú nepriaznivo veľkých skupín občanov,“ povedal podpredseda KDH Július Brocka. Zvýšenie dane o jedno percento situáciu podľa neho aj tak zásadne nerieši.

Koalícia sa však už dohodla, že DPH porastie z 19 na 20 percent. Tomuto opatreniu dlho odolávala SaS, ktorá mala v programe nezvyšovať dane. Brocka povedal, že zatiaľ sa o tom diskutuje medzi poslancami KDH a predpokladá, že sa bude ešte rozprávať aj na úrovni koalície.

Po schválení vládneho programu koalíciu čaká druhý najťažší súboj roka s opozíciou. V parlamente je už návrh štátneho rozpočtu a tvrdá diskusia čaká poslancov už tento týždeň o zákonoch, ktoré s rozpočtom bezprostredne súvisia. „Celá zodpovednosť je teraz presunutá na parlament,“ povedala premiérka Iveta Radičová po schválení štátneho rozpočtu na rok 2011.

Premiérka hovorí, že legislatívne zámery je vždy možné zlepšiť a rozšíriť. Za otvorené označila otázky o presnom znení stavebného sporenia, o treťom pilieri a opatrení voči mamičkám s deťmi a možných limitov na lieky pre nízkopríjmové rodiny.

Líder Mosta-Híd Béla Bugár povedal, že strana má pripravených „pár vecí“, pre ktoré chce získať v koalícii podporu. Nechcel ich však špecifikovať, kým sa o nich neporozpráva s partnermi v koalícii. Povedal len, že námety Mosta by sa mohli vyriešiť presunmi v rámci rozpočtu alebo účelovou viazanosťou.

Brocka hovorí, že k úpravám by mohlo dôjsť v treťom dôchodkovom pilieri, aby sa zachovala jeho atraktívnosť pre zamestnancov a zamestnávateľov. Poslanci už o tom diskutovali s ministrom práce Jozefom Mihálom. „Tu vidím ochotu na zmenu,“ poznamenal Brocka.