Slovenská rozpočtová sekera dosiahne 5 miliárd eur

TASR | 31.08.2010 21:08
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
Aktuálny odhad deficitu verejných financií na tento rok je 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Oproti pôvodnému plánu na úrovni 5,5 % bude verejný schodok vyšší o 1,403 miliardy eur a dosiahne 5,109 miliardy eur, predpovedá slovenské ministerstvo financií v správe o vývoji verejných financií určenej na niektoré z najbližších rokovaní vlády.

Najnovšie prognózy pritom naznačujú výraznejšie oživenie slovenskej ekonomiky, s akým pôvodne počítal rozpočet na tento rok. Z pohľadu daňových a odvodových príjmov je však štruktúra rastu výrazne nepriaznivejšia, keďže sa očakáva nižší rast miezd a výraznejší pokles zamestnanosti, a tým aj slabšia spotreba domácností.

„Časť prekročenia deficitu je spôsobená objektívne ťažko predvídateľnými skutočnosťami. Významná časť nenaplnenia rozpočtu je však spôsobená aj zlou prípravou rozpočtu na rok 2010,“ vyčíta svojmu predchodcovi minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS).

V rozpočte schválenom vlani na jeseň sa napríklad predpokladalo vyrovnané hospodárenie samospráv, tento predpoklad bol však podľa rezortu financií už vtedy nereálny. Deficit negatívne ovplyvňujú aj prenesené výdavky z roku 2009, nerealizované príjmy z predaja emisií či straty železničných spoločností, ale aj opakované tohtoročné povodne.

„Na základe v súčasnosti dostupných informácií sa očakáva, že štátny rozpočet prispeje k zvýšeniu deficitu sumou 647,8 milióna eur,“ konštatuje MF SR v správe o makroekonomickom vývoji a vývoji verejných financií za prvý polrok 2010 a predikcii vývoja do konca roka.

Okrem toho očakáva aj horší výsledok Sociálnej poisťovne (SP) o takmer 94 miliónov eur, horšie hospodárenie obcí a vyšších územných celkov o 404 miliónov eur, zhoršenie bilancie Fondu národného majetku (FNM) o 202 miliónov eur či výsledok hospodárenia štátnych fondov nižší o 81 miliónov eur. Jediný pozitívny vplyv na schodok bude mať v tomto roku lepší vývoj štátnych finančných aktív, a to vo výške 62 miliónov eur.