Euro má krízu za sebou, tvrdí šéf eurovalu

TASR | 29.08.2010 15:09
Grécko, ekonomika, šetrenie Foto:
Ilustračné foto
Šéf eurovalu Klaus Regling tvrdí, že eurozóna má krízu za sebou. Podľa neho Grécko proti dlhom urobilo viac než malo a štáty, ktoré mu požičiavajú, zarobia.

„Domnievam sa, že výsledok stabilizačných opatrení hovorí sám za seba: Kurz eura vzrástol. Aj celkovo sa trhy upokojili,“ povedal šéf Európskeho finančného stabilizačného mechanizmu (EFSF) pre nedeľňajšie vydanie nemeckého denníka Welt am Sonntag. Dodal, že „je už len pár tých, ktorí ešte špekulujú o rozpade eurozóny“. Ochranný val má pomôcť členom eurozóny vo finančnej tiesni a bol zriadený na jar tohto roku po hroziacom štátnom bankrote Grécka a problémoch iných krajín.

Regling ocenil úsilie Grécka vymaniť sa z dlhovej krízy. „Pozoruhodné je, že sa vláda môže oprieť o širokú podporu obyvateľstva. Grécko urobilo v uplynulom polroku viac, než prisľúbilo,“ pokračoval.

EÚ prisľúbila v marci Grécku pomoc vo výške 110 miliárd eur pod podmienkou, že začne realizovať zásadné ekonomické a sociálne reformy.

Po tom, ako sa objavili ťažkosti aj v iných krajinách eurozóny, ako v Španielsku a Portugalsku, vznikla na finančných trhoch panika, ktorá hrozila, že sa vymkne spod kontroly. Ochranný val, ktorý pozostáva zo 750 miliárd eur, bol zriadený v máji a začal fungovať od 1. júla.

Kritiku, že nemeckí daňoví poplatníci budú platiť účty Grékov, Regling odmietol. Pravdepodobnosť, že sa budú realizovať záruky, je mimoriadne malá. Okrem toho krajiny, ktoré by potrebovali úvery, budú musieť platiť úrok okolo 5 %. EFSF si teraz môže požičiavať peniaze na finančných trhoch za 2 %. Na úveroch bude teda zarábať. Zisk z úrokov pôjde na účet ručiteľských krajín. Podobne je to aj v prípade Grécka. Regling zdôraznil, že „nemecký rozpočet bude mať zo záchrany Grécka zisk“.

Šéf ochranného valu eurozóny sa vyslovil za zostrenie pravidiel Paktu stability a rastu a za dôslednejšiu kontrolu konkurencieschop­nosti členov eurozóny, čím by sa malo zabrániť opakovaniu gréckej krízy v iných krajinách.

Regling odmietol vytvorenie podobnej organizácie, akou je Medzinárodný menový fond (MMF), v Európe. „Tento pojem vyvoláva veľké očakávania a znie veľmi byrokraticky. Nie je treba, aby sa vytvorilo niečo také veľké“, dodal. Informovala o tom agentúra DPA.