Mihál nechá pracujúcim rodičom na materskej plný príspevok

TASR | 19.08.2010 17:10
rodina, rodičia, deti, materská, rodičovská Foto:
Ilustračné foto.
Súčasné dvojstupňové nastavenie výšky rodičovského príspevku zostáva nezmenené. Od januára budúceho roka sa však má zrušiť podmienka, že rodič nesmie pracovať a zároveň poberať vyššiu sumu príspevku.

„Rodič môže vykonávať zárobkovú činnosť bez obmedzenia a týka sa to aj rodičov, ktorí už príspevok poberajú,“ ozrejmil na tlačovej konferencii šéf rezortu práce Jozef Mihál.

Sumu 164,20 eura mesačne tak budú dostávať ľudia, ktorí neboli posledné dva roky nemocensky poistení. Na vyšší príspevok 256 eur budú mať nárok tí, čo si odvody na nemocenské poistenie platili. Nezmenený má zostať aj príplatok k príspevku pri narodení dieťaťa.

Minister zároveň uviedol, že sa bude zvyšovať suma príspevku pri starostlivosti o dieťa zo 164,20 eura na maximálne 300 eur mesačne. „Príspevok dostane rodič, ktorý pracuje a má svoje dieťa v predškolskom zariadení alebo u inej osoby, ktorá sa stará o jeho dieťa,“ podotkol.

Mamičky budú mať po novom nárok na sumu vo výške preukázateľných výdavkov. „Dieťa môže byť v súkromnom zariadení, obecnom zariadení či u príbuzných,“ uviedol Mihál. Zmenou nastavenia počíta rezort s 10 000 pobe­rateľmi na budúci rok, aktuálne ich je 4000.

V rezorte chýba podľa ministra na výplatu rodičovského príspevku v tomto roku 60 miliónov eur, napriek tomu zvyšuje sumu niektorých dávok. „Peniaze získame z iných kapitol ministerstva,“ konštatoval.

Podľa Mihála sa ministerstvo dostane k peniazom pomocou „účtovných trikov“. „Ten účtovný trik spočíva v tom, že rodičia, ktorí sa rozhodnú poberať príspevok na starostlivosť o dieťa, nebudú poberať rodičovský príspevok,“ vysvetlil. Práve príspevok na starostlivosť bude financovaný z Európskeho sociálneho fondu.