Mikloš si dosadil známych do vedenia Tiposu

TASR, mar | 03.08.2010 00:20
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
Ministerstvo financií vymenilo vedenie štátnej spoločnosti Tipos. Staronovým šéfom je Stanislav Žiačik, ktorý spoločnosť viedol už v rokoch 2002 až 2006. Vtedy bol na čele ministerstva financií rovnako ako teraz Ivan Mikloš. Do predstavenstva Tiposu sa dostal aj bývalý Miklošov poslanecký asistent Günter Furín.

Na obsadenie predstavenstva Tiposu neprebehli výberové konania, ako to v prípade úradov a štátnych firiem naznačovala nedávno koalícia. Furín to nechcel komentovať.

„To, že som novým členom predstavenstva Tiposu, súvisí s mojím zamestnaneckým pomerom na ministerstve,“ reagoval. Podľa informácií Pravdy prebehla zmena vedenia Tiposu rýchlo, aby mal minister pod palcom kauzu prehratého súdneho sporu spoločnosti za desiatky miliónov eur. V budúcnosti sa spoločnosť možno ešte raz personálne preobsadí cez tendre.

Členmi predstavenstva sa okrem Žiačika a Furína stali aj Milan Homoľa, Mário Schwab a Jozef Bannert. Koaličná rada sa nedávno zhodla, že členovia predstavenstiev v podnikoch s vplyvom štátu sa budú obsadzovať cez výberové konania, s tým, že príslušný minister sa musí s úspešnými nominantmi stotožniť. Politické nominácie mali byť prípustné len v dozorných radách. Rodinkárstvo pri obsadzovaní štátnych kresiel nedávno odmietal predstaviteľ skupiny Obyčajní ľudia Igor Matovič.

Tipos zápasí s kauzou, pri ktorej mala spoločnosť podľa právoplatného rozsudku Najvyššieho súdu z augusta 2008 a následne uzavretej dohody o urovnaní zaplatiť do konca novembra 2008 cyperskej spoločnosti Lemikon Limited českého podnikateľa Radovana Vítka takmer 66,4 milióna eur. A to za prehratý spor Tiposu so spoločnosťou Športka o know–how na prevádzkovanie a organizovanie lotériových hier na Slovensku.