Orbán: Ak Maďarsku znížia rating, bude to len dočasný problém

TASR | 28.07.2010 20:42
Viktor Orbán Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán
Ratingové agentúry možno znížia Maďarsku rating, čo však spôsobí len dočasné otrasy na domácom trhu, povedal v stredu maďarský premiér Viktor Orbán.

Dve ratingové agentúry Moody's a Standard & Poor's minulý týždeň varovali, že by mohli Maďarsku znížiť rating po tom, ako vláda odmietla pristúpiť na požiadavky Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie v oblasti znižovania rozpočtového deficitu, čo viedlo k zastaveniu rokovaní o plnení úverových podmienok.

„Čo sa týka prerušenia rokovaní s MMF a následných hodnotení a prípadného zníženia ratingu, môžme očakávať jedno či dve zníženia ratingu, no tie nespôsobia nejaké mimoriadne otrasy na trhu,“ povedal Orbán. „Nebude to síce príjemné, ale povedie to maximálne k dočasným otrasom (na trhu), po ktorých sa kurz forintu aj podmienky na emisie dlhopisov opäť vrátia na bežnú úroveň. Takže nie je dôvod nepokračovať v nastúpenom kurze,“ dodal Orbán.

Podľa analytikov Orbán využíva fakt, že trhy momentálne nereagujú na jeho kroky príliš prudko. „Myslím si, že slabá reakcia trhov na to, čo sa v poslednom období udialo, Orbána ešte posmelila a bude tlačiť na trhy, EÚ aj MMF pokiaľ bude môcť,“ povedal analytik Peter Attard Montalto z londýnskej pobočky Nomury.

„Momentálne sú všetci na dovolenkách, no počítam s tým, že koncom augusta sa dočkáme odpovede ako od ratingových agentúr, tak od EÚ aj MMF,“ dodal analytik. Informovala o tom agentúra Reuters.