Mikloš avizuje bolestivé uťahovanie opaskov

Martin Kováčik | 20.07.2010 07:35
Ivan Mikloš Foto:
Minister financií Ivan Mikloš.
Slovensko čaká na budúci rok šetrenie. Krajine to odporučil Medzinárodný menový fond, s ktorého závermi súhlasí aj minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ). Fond navrhuje, aby vláda v rozpočte na rok 2011 usporila 1,7 miliardy eur, čo je zhruba 311 eur na každého Slováka.

Schodok verejných financií by sa potom podľa odporúčaní fondu znížil o 2,5 percenta na 4,2 percenta výkonu ekonomiky. Vláda sľúbila zvyšovať príjmy a škrtať výdavky. Analytici však tvrdia, že takú vysokú sumu nie je možné za rok usporiť bez zvyšovania daní.

Koľko peňazí chýba štátu v roku 2010
5,5 % výšku deficitu v pomere k výkonu ekonomiky vlani na jeseň naplánoval exminister financií Ján Počiatek (Smer)
7 % deficit odhadlo ministerstvo, keď rezort prebral Ivan Mikloš (SDKÚ)
7 až 8 % aktuálny odhad deficitu zo strany Medzinárodného menového fondu, ktorý zohľadnil povodne či peniaze chýbajúce obciam

„Predbežný odhad nevyhnutnej rozpočtovej konsolidácie na budúci rok je 2,5 percenta hrubého domáceho produktu,“ povedal v pondelok Mikloš. Znamená to usporiť 1,7 miliardy eur. O príprave tohto balíčka denník Pravda informoval ako prvý minulý týždeň. Mikloš v pondelok zároveň oznámil, že úniou požadovaný deficit verejných financií na úrovni troch percent výkonu ekonomiky chce krajina dosiahnuť v roku 2013, čo je o rok neskôr, ako to mal v pláne predchádzajúci minister financií Ján Počiatek (Smer).

Vláda tak zrejme chce rozložiť ozdravné opatrenia na dlhší čas, čo by ich dosahy mohlo zmierniť. Medzi krokmi, ktoré rezort financií aktuálne analyzuje, je zrušenie výnimiek pre podnikateľov z platenia daní a odvodov či prípadné zvýšenie 19–percentnej sadzby dane z pridanej hodnoty. „O konkrétnych opatreniach nebudem hovoriť predtým, ako ich posúdi Koaličná rada a vláda,“ dodal Mikloš. Kroky by mali byť jasné do polovice októbra, keď musí kabinet predložiť do parlamentu návrh budúcoročného štátneho rozpočtu.

Tento rok už nová vláda nevidí možnosť, ako výraznejšie znížiť odhadovanú sekeru vo verejných financiách na úrovni siedmich percent hrubého domáceho produktu. Medzinárodný menový fond po desaťdňovej misii na Slovensku dokonca upozornil, že deficit môže dosiahnuť sedem až osem percent. Kabinet totiž bude musieť po výpadku daní dodatočne zvážiť dotácie pre obce a výdavky pôjdu aj na povodne. Exminister Počiatek síce na tento účel nechal v kase rezervu 300 miliónov eur, ktoré ušetril z výdavkov na druhý polrok, ak však Mikloš začne tieto peniaze míňať, zvýši už tak vysoký 7–percentný deficit.

Medzinárodný menový fond predpokladá Slovensku veľký schodok na tento rok napriek tomu, že ekonomika porastie rýchlejšie, až 4–percentným tempom. Rezort financií pritom naposledy v júni odhadoval tohtoročný rast ekonomiky len na úrovni 3,2 percenta.

Minulá vláda ozdravenie verejných financií cez rast daní odmietala. Teraz však jej predstavitelia pripúšťajú, že by o tom uvažovali. „V prvom rade by sme sa sústredili na to, aby úspory išli na vrub spotreby vlády až v druhom rade na vrub podnikateľského prostredia, respektíve zvýšenia DPH, o ktorom uvažuje terajšia vláda,“ hovorí bývalý štátny tajomník rezortu financií Peter Kažimír (Smer).

Predstaviteľ fondu Mark De Broeck vláde odporučil, aby pripravila kroky na zníženie takmer 15–percentnej nezamestnanosti a riešila korupciu. Podľa Mikloša vláda pripravuje reformu verejného obstarávania, ktorá zlacní verejné nákupy. „Obrovská korupcia a netransparentnosť bola a je jedným z dôvodov, prečo dnes ozdravenie musí byť omnoho bolestivejšie, ako by bolo, keby v tejto oblasti bol vývoj lepší,“ dodal Mikloš.