Riadený bankrot v eurozóne? Eurokomisár Rehn to nevylúčil

pi, ČTK | 02.07.2010 12:47
peniaze, euro, bankovky Foto:
Ilustračné foto
Komisár Európskej únie pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn nevylúčil myšlienku vytvorenia mechanizmu, ktorý by umožnil riadený bankrot niektorého zo štátov eurozóny.

Možnosť riadeného bankrotu načrtol nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a Rehna sa na jeho postoj pýtal nemecký ekonomický denník Handelsblatt.

„Minister financií Wolfgang Schäuble sa domnieva, že je to nutné, a preto vyžaduje postup, ktorý by upravoval riadený bankrot,“ odpovedal Rehn v rozhovore s nemeckým denníkom. „Aby to ale bolo možné, musela by EÚ zmeniť lisabonskou zmluvu, čo, ako vieme, je veľmi problematické,“ do­dal.

Handelsblatt sa komisára pýtal, či to znamená, že je zásadne proti riadenému bankrotu. „To som nepovedal. Najprv sa ale budem zameriavať na reformy, ktoré sú možné bez toho, že by sa zmenila zmluva,“ povedal.

Denník poznamenal, že nemecká vláda sa snaží zaviesť prísnejšie sankcie voči krajinám, ktoré majú neúmerne vysoký deficit verejných financií. Preto sa Berlín snaží presadiť zmenu lisabosnkej zmluvy. „Ja proti tomu v zásade nič nemám. Avšak iniciatíva v tejto záležitosti nemôže prichádzať odo mňa,“ reagoval komisár.