Orbán ponúka Maďarom pot, slzy a pálenku

Ivan Drábek | 08.06.2010 18:36
Fidesz, Viktor Orbán Foto:
Predseda Fideszu Viktor Orbán
Maďari už vedia, čo sa ich nový premiér chystá spraviť s krízou otraseným hospodárstvom. Takmer dva mesiace po víťazných voľbách Viktor Orbán predstavil svoj balíček opatrení.

Jeho vláda sa už koncom minulého týždňa zaviazala, že dodrží rozpočtový cieľ predchádzajúceho kabinetu Gordona Bajnaiho a tento rok zníži deficit na 3,8 percenta hrubého domáceho produktu. Orbán včera odhalil, ako to chce dosiahnuť – predovšetkým „podojením“ bánk a utiahnutím opaskov štátnych zamestnancov.

Do Orbánovho 29-bodového akčného plánu sa dostali aj novinky, ktoré mnohých Maďarov potešili. Premiér ide zjednodušiť daňový systém. Štát menej vezme malým a stredným podnikom. Zavedenie rovnej 16-percentnej dane z príjmu fyzických osôb zase vychádza v ústrety väčšine daňovníkov, s výnimkou najmenej zarábajúcich. S veľkou pompou Orbán ohlásil aj povolenie domácej výroby ovocných destilátov, ktorá bola v Maďarsku zakázaná od dvadsiatych rokov minulého storočia. „Oslobodzovací zápas vedený so štátom sa po 90 rokoch skončil víťazstvom povstalcov,“ komentoval legalizáciu domácich páleníc, kým parlament sa otriasal salvami smiechu.

Na churchillovsky úprimné slová o ,,krvi, pote a slzách" sa Orbán neodhodlal. Z jeho prejavu, naživo vysielanom viacerými televíznymi a rozhlasovými stanicami, však jasne vyplynulo, že vláda pri pokuse ozdraviť ekonomiku ráta s drastickým znížením miezd v rozpočtovej sfére i výrazným zvýšením príjmov do štátnej pokladnice od bánk, poisťovní a ďalších finančných inštitúcií. „Štát sám na sebe ušetrí 120 miliárd forintov,“ sľúbil premiér úsporu v prepočte asi 420 miliónov eur. Takmer polovicu tejto sumy chce vláda ušetriť na mzdách štátnych zamestnancov. Orbán síce nespresnil, či sa to má dosiahnuť prepúšťaním, alebo znižovaním platov, ešte v tomto roku však na všetky mzdy štátnych zamestnancov chce štát vydať o 15 percent menej ako vlani.

Vláda v štátnych rozpočtových organizáciách zavedie aj moratórium na obnovu vozového parku, nábytku či telefónov. Zruší veľký počet riaditeľstiev a dozorných rád. S výnimkou dvojmesačného odstupného zaťaží 98-percentnou daňou všetky „zlaté padáky“, prémie a iné bonusy. Pre najlepšie platených manažérov štátnych podnikov sa zavedie mzdový strop vo výške 7 000 eur, čo znamená, že napríklad šéf centrálnej banky či budapeštianskeho dopravného podniku bude zarábať štvornásobne menej ako doteraz.

Najnemilosrdnejšie Orbánov balíček postihne bankový sektor. ,,Pred rokom a pol pomohol štát bankám," pripomenul premiér. „Teraz, keď je krajina v ťažkostiach a banky už vlani dosiahli výrazné zisky, by sa mali podieľať na pomoci ľuďom,“ dodal. Nová banková daň, plánovaná predbežne na tri roky, má do rozpočtu ročne priniesť navyše 200 miliárd forintov, čo je asi 700 miliónov eur.

Orbánov balíček bol s napätím očakávaný po tom, čo katastrofické vízie viacerých lídrov Fideszu otriasli dôverou finančných trhov voči Maďarsku. Podpredseda Fideszu Lajos Kósa napríklad ešte koncom minulého týždňa tvrdil, že Maďarsko má len malú šancu vyhnúť sa situácii Grécka a odvrátiť štátny bankrot. Táto poplašná správa vyvolala na burze paniku a forint spolu s eurom citeľne oslabli. Orbánov hlavný ekonomický poradca bol preto nútený narýchlo dementovať informácie, že vláda prevzala po svojej predchodkyni štátne financie v takom nečakane zlom stave, že nebude schopná dodržať výšku deficitu dohodnutú s Európskou úniou. Minister hospodárstva György Matolcsy však spresnil, že na splnenie svojho záväzku musí vláda spraviť škrty vo výdavkoch vo výške jedného až pol druha percenta hrubého domáceho produktu.

Prvá reakcia trhov na Orbánov balíček bola kladná. Už počas jeho prejavu sa kurz forintu oproti euru takmer o jedno percento posilnil. Aj analytici sú spokojní. ,,Tieto opatrenia jasne ukazujú, že Orbán je rozhodnutý udržať rozpočtový deficit na 3,8 percenta," povedal pre agentúru Reuters Gyula Tóth z viedenského Unikreditu. „Chýba mi niekoľko detailov, ale vyzerá to tak, že najdôležitejšia príjmová časť – daň z bankového sektora, by mohla na tento rok stačiť,“ dodal.

Orbánov balíček

  • 15-percentné zníženie štátnych výdavkov na mzdy v rozpočtovej sfére
  • „Zlaté padáky“, prémie a iné bonusy štátnych zamestnancov sa zaťažia 98-percentnou daňou
  • Moratórium na obnovu vozového parku, nábytku i telefónov v rozpočtových organizáciách
  • Nové zdanenie bánk má ročne priniesť do štátnej kasy 700 miliónov eur
  • Zavedenie rovnej 16-percentnej dane z príjmu fyzických osôb
  • Legalizácia domácich páleníc