Koruna oslabila o 40 halierov

tt, ČTK | 21.03.2005 11:34
Ranné výpredaje slovenskej koruny londýnskymi bankami oslabili menu o takmer 40 halierov.

Koruna sa z raňajších 38,300 dostala až na úroveň 38,670 Sk za euro. Zahraniční investori tak pokračujú v ústupe zo stredoeurópskeho regiónu, uviedol díler ČSOB Andrej Zeman.

„Londýn ráno prišiel do práce a vykupuje, čo sa dá,“ popísal díler situáciu na trhu. „Na trhu ale nie je žiadna likvidita. Uvidíme, ako sa to vyvinie. Nedá sa príliš predvídať,“ povedal Zeman.

Koruna si v úvode týždňa pohoršila aj voči doláru, keď sa z piatkových 28,91 SKK/USD posunula na 29,225 koruny za dolár.

Hromadné sťahovanie investorov z pozícií v krajinách strednej Európy začalo minulý týždeň. Odliv sa väčšinou dáva do súvislosti s očakávaním rastu úrokových sadzieb v Spojených štátoch, ktorých finančný trh by sa tým pochopiteľne zatraktívnil.

Investori vnímajú stredoeurópsky región ako celok. Ich odchod sa tak odrazil na citeľnom oslabení nielen slovenskej, ale aj českej koruny, forintu a poľského zlotého. V závere týždňa sa situácia upokojila.

V pondelok panuje značná nervozita nielen na slovenskom, ale aj na poľskom trhu, česká koruna je na tom trochu lepšie, myslí si díler Tatra banky Boris Somorovský. Voči českej mene sa slovenská obchodovala za 1,2908/2930 SKK/CZK.

Vývoj kurzu koruny v najbližšom období je nateraz ťažko predvídať. „V priebehu pondelka by sa však mohla koruna obchodovať v pásme 38,4 až 38,8 SKK/EUR,“ myslí si díler. „Keď nervozita v regióne pominie, koruna sa rýchlo vráti na úroveň 38 SKK/EUR,“ poznamenala Mária Fehérová zo Slovenskej sporiteľne.