Pripravte si peňaženky. Fico, Danko a Pellegrini zavádzajú novú daň, varuje SaS

Vládna koalícia našla ďalší spôsob, ako dostať z ľudí viac peňazí. Tvrdí to opozičná SaS s tým, že zavedenie novej dane z vody považuje za nehoráznosť a jej dôsledkom budú vyššie ceny pre spotrebiteľov.

07.03.2024 14:36
Marián Viskupič Foto: ,
Marián Viskupič
debata (25)

Nová daň sa podľa poslanca SaS a podpredsedu finančného výboru parlamentu Mariána Viskupiča dotkne úplne všetkých, aj voličov koalície. Vláda totiž zavádza zvýšenie poplatkov o daň z pridanej hodnoty (DPH) pre právnické osoby, teda pre vodárenské spoločnosti, v prípade ktorých sa zvýšia platby za odber pitnej vody pre občanov. Týka sa to aj pestovateľov a chovateľov, výrobcov tepla, prevádzkovateľov kúpalísk, liečebných a rehabilitačných zariadení a podnikateľov v priemysle a službách.

„Pripravte si peňaženky. Fico, Danko a Pellegrini zavádzajú novú daň z vody. Absurdné pritom je, že vláda nijakým spôsobom nechce šetriť na svojej strane. Nemá dokonca schválené ani výdavkové limity, ktoré sú základnou brzdou pri míňaní financií z rozpočtu. Európska komisia nám dokonca aj z tohto dôvodu blokuje aktuálne ďalšiu platbu z Plánu obnovy a odolnosti,“ zdôraznil Viskupič s tým, že SaS bola vždy proti zvyšovaniu akýchkoľvek daní, pretože len vyháňajú šikovných ľudí preč zo Slovenska.

manželia, mladí pár, peniaze, kataster Čítajte viac Prekvapivé zistenie prieskumu. Viac ako pätina mužov odovzdáva výplatu partnerke

Vláda v stredu (6.3.) schválila nariadenie z dielne ministerstva životného prostredia, ktorého cieľom je ďalšia stabilizácia Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Jeho súčasťou je aj doplnenie postupu započítavania DPH pri ročnom zúčtovaní preddavkov poplatkov za odbery podzemných vôd a za vypúšťanie odpadových vôd do povrchových vôd, ak DPH nie je započítaná či uhrádzaná v rámci preddavkov poplatkov. „Dôvodom tohto doplnenia je stanovisko Ministerstva financií (MF) SR, podľa ktorého je spoplatnený odber podzemných vôd ekonomickou činnosťou, a teda je predmetom dane podľa zákona o DPH,“ vysvetlil envirorezort.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #voda