Zverejnili prieskum o situácii s peniazmi v domácnostiach. Niektorí sú na tom veľmi zle, iným sa zase polepšilo

Zložitá ekonomická situácia sa prejavuje aj v negatívnej zmene osobného mesačného príjmu Slovákov. Jeho pokles v porovnaní so začiatkom minulého roka deklarovala v novembri takmer tretina ľudí. Šesť percent respondentov prišlo o celý alebo takmer celý príjem, 10 % o jeho väčšinu a 13 % uviedlo, že prišlo o menšiu časť svojho osobného mesačného príjmu.

01.03.2024 10:27
peniaze, výpočet Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Naopak, takmer polovici Slovákov sa príjem nezmenil a viac ako pätina dosiahla počas minulého roka dokonca vyšší príjem. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus uskutočneného pre mBank.

Fico Čítajte viac Fico vsádza na jadro a hovorí o projekte za desiatky miliárd eur. Kde by mohol vzniknúť?

Výsledky prieskumu ukázali, že osobný mesačný príjem počas minulého roka poklesol najmä ľuďom, ktorí pochádzajú z nízkopríjmových domácností. „Náročná ekonomická situácia najťažšie dopadá práve na tie domácnosti, ktoré pociťovali finančné problémy aj v nedávnom období v čase krízy. Častokrát ide o ľudí, ktorí majú nižšie vzdelanie a pracujú v menej kvalifikovaných profesiách, s čím súvisí aj ich nižší osobný príjem. Tieto domácnosti sa tak často dostávajú do kolotoča ekonomických problémov, z ktorého sa len ťažko dokážu bez pomoci dostať,“ konštatuje sociológ a riaditeľ agentúry Focus Martin Slosiarik.

Viac ako dve tretiny Slovákov v súčasnosti disponujú finančnou rezervou. Viac ako pätina opýtaných má vytvorenú rezervu približne vo výške jedného mesačného platu a ďalšia takmer pätina má odložené financie vo výške dvoch až troch mesačných platov. Peniaze pre prípad núdze na úrovni štyroch až šiestich výplat má usporené desatina a 18 % opýtaných má odložených viac ako šesť mesačných platov. Naopak, finančnú rezervu nemá takmer tretina respondentov. Ako hovorí generálny riaditeľ mBank Slovensko Robert Chrištof, vytváranie rezervy pre prípad núdze je veľmi dôležité, a to nielen v aktuálnom období.

Reprezentatívny kvantitatívny online prieskum agentúry Focus pre mBank sa uskutočnil v novembri 2023 medzi online populáciou SR vo veku od 18 do 60 rokov. Vzorkou bolo 944 respondentov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #financie