Železničné odbory varujú pred kritickým stavom železníc

Odborová asociácia výpravcov a dispečerov (OAVD) a Federácia strojvodcov SR (FS SR) v nadväznosti na minuloročné stretnutia za okrúhlym stolom opätovne žiadajú kompetentých o predloženie návrhov na riešenie kritického stavu železníc. Tristný stav sa podľa nich netýka už len dopravnej infraštruktúry, ale aj výrazného nedostatku zamestnancov, píšu v tlačovej správe.

29.02.2024 13:50
Vlak / Vlaková súprava / Foto: ,
debata

Z dôvodu nutnosti riešenia tohto stavu OAVD a FS SR pozýva za okrúhly stôl ministra financií SR, ministra dopravy SR, zástupcov Útvaru hodnoty za peniaze MF SR, vedenia Železníc Slovenskej republiky, Asociáciu železničných dopravcov Slovenska, Železničnej spoločnosti Slovensko a Železničnej spoločnosti Cargo.

Odborári upozorňujú na to, že problematika financovania železničného sektoru musí byť čo najskôr riešená. „Sme pripravení vedeniu Ministerstva dopravy a železničným podnikom pri hľadaní finančných prostriedkov ponúknuť aktívnu spoluprácu na zvyšovanie miezd kľúčových zamestnancov a vytvorení funkčnej personálnej politiky v železničnom sektore,” vyjadril sa Jozef Chovanec, prezident OAVD.

rokovanie vlády, PVV, Erik Tomáš Čítajte viac Minister Tomáš: Automobilka Volvo kladie dôraz na to, aby v nej pracovali Rómovia

Zástupcovia zamestnávateľov sa zhodujú na tom, že súčasný stav železníc je v katastrofálnom stave, ktorý je nutné okamžite riešiť. „Chceme byť informovaní o návrhoch riešenia terajšieho stavu už nie iba v oblasti dopravnej infraštruktúry a financovania, ale aj kritického nedostatku zamestnancov,” doplnil Dušan Kaša, prezident FS SR. Stretnutie by sa malo uskutočniť v marci.

debata chyba
Viac na túto tému: #železnice