Vláda schválila sumu a dátum účinku jednodňovej diaľničnej známky. Koľko bude stáť?

Motoristi budú môcť využívať aj jednodňovú diaľničnú známku. Túto novinku navrhuje Ministerstvo dopravy SR v novele zákona o diaľničnej známke s účinnosťou od 1. júla 2024.

20.03.2024 11:27
d1 rozsirenie Foto: ,
NA diaľnici D1 sú kvôli stavebným prácam, súvisiacim s jej rozširovaním, zúžené jazdné pruhy a obmedzená rýchlosť.
debata (3)

Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou bude platiť do 24:00 určeného dňa. Navrhovaná cena tejto známky je 5,40 eura. Novelu schválila v stredu vláda s tým, že súčasná ročná diaľničná známka skončí, dôvodom je, že už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie. Diaľničná známka s ročnou platnosťou uhradená na kalendárny rok 2024 bude platná do 31. januára 2025. Naďalej zostanú zachované diaľničné známky s 30-dňovou a 10-dňovou platnosťou.

kotol Čítajte viac Nová smernica z EÚ zakáže kúrenie plynom? Slovenskí plynári vysvetľujú, o čo ide

Novela čiastočne prevezme smernicu Európskeho parlamentu a Rady EÚ z 24. februára 2022, pokiaľ ide o poplatky za používanie určitej dopravnej infraštruktúry vozidlami.

Cieľom návrhu sú popri zavedení možnosti úhrady jednodňovej diaľničnej známky aj úpravy v zákone o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií. Napríklad za priestupok bude pokuta vo výške stopäťdesiatnásobku neuhradeného mýta, najviac však do výšky 1 050 eur. V blokovom konaní bude vo výške stonásobku neuhradeného mýta, pričom výsledná suma sa zaokrúhli na celú sumu v eurách deliteľnú piatimi, najviac do výšky 700 eur. Ak nie je možné určiť výšku neuhradeného mýta, uloží sa pokuta vo výške 700 eur. Za správny delikt sa uloží pokuta vo výške od 1 050 eur do 10 000 eur.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #diaľnice #známka