GRAF: Slovenský dlh je skoro najdrahší v celej eurozóne. Predbiehame Talianov aj Grékov

Dlhové prirážky Slovenska rastú. V praxi to znamená, že štát platí čoraz viac za úroky na svojom dlhu. Čím vyššie úroky, tým viac peňazí musí zaplatiť. V stredu 13. marca dokonca slovenské prirážky na 10-ročných dlhopisoch preskočili talianske, ktoré spomedzi krajín v eurozóny boli najvyššie.

14.03.2024 14:09
SR Bratislava Vláda Schôdza BAX Foto:
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) informuje o konsolidácii verejných financií počas tlačovej konferencie po ukončení 7. zasadnutia vlády SR 4. decembra 2023 v Bratislave. FOTO TASR - Martin Baumann *** Local Caption *** konsolidácia verejné financie
debata (11)

Desaťročné dlhopisy sa považujú za smerodajné ukazovatele toho, ako sa vyvíja stav verejných financií v danej krajine. Úroky sa menia v čase, vo štvrtok už boli slovenské a talianske dlhopisy na viac-menej rovnakej úrovni okolo 3,5 až 3,6 percenta. Vyššie úroky nad tri percentá platí ešte Malta, Chorvátsko, Španielsko, Cyprus a Grécko.

Najlacnejší dlh má Nemecko s 2,3 percenta. Nízke úroky má ešte Holandsko, Írsko či Fínsko. Naopak, naši susedia, ktorí nie sú v eurozóne – Maďarsko, Poľsko a Česko – platia za dlh oveľa vyššie úroky ako Slovensko. Ich úroky sa hýbu medzi 4 a 5 percentami.

Robert Fico / Ladislav Kamenický / Čítajte viac Sme horší ako Gréci a už aj ako Taliani. Kamenický musí rýchlo prísť s ozdravným plánom

Vyššie úroky na slovenskom dlhu súvisia s vysokými deficitmi nad šesť percent, ktoré čakajú štát v najbližších rokoch. Investori zo zahraničia vývoj u nás sledujú a zrejme z obáv vývoja verejných financií sa úroky zvyšujú. Práve preto minister financií Ladislav Kamenický (Smer) pripravuje už druhý konsolidačný balíček, v ktorom by mali byť rôzne šetriace opatrenia, ale napríklad aj vyššie dane.

„Už v decembri sme upozorňovali, že pre nedostatočnú konsolidáciu a ďalšiu hrozbu zhoršenia ratingu sa môže zvýšiť riziková prirážka na našich dlhopisoch oproti benchmarkovým nemeckým dlhopisom. V praxi to teda znamená, že nás investori hodnotia čoraz rizikovejšie a financovanie, resp. obsluha, nášho dlhu sa stáva čoraz nákladnejšie,“ povedal analytik Marián Kočiš zo Slovenskej sporiteľne.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #dlh #Slovensko