Pozor na kliešte a surové mlieko. Odborník radí, ako minimalizovať riziko nákazy Q horúčkou

Pôvod Q horúčky, kvôli ktorej skončilo v Nemocnici s poliklinikou Prievidza 15 osôb, stále nie je známy. Predpoklad, že zdrojom vzácnej choroby, sú chorý hovädzí dobytok, ovce či kozy z fariem v obciach Ráztočno a Jalovec, sa zatiaľ nepotvrdil. Ani v jednej z doteraz preskúmaných vzoriek Štátny veterinárny ústav neidentifikoval baktériu riketsiu druhu Coxiella burnetii, ktorá je pôvodcom Q horúčky. Kontroly prežúvavcov skončia veterinári v priebehu budúceho týždňa.

09.08.2025 05:00
debata
Obyvatelia Ráztočna bojujú s neznámou chorobou
Video
Zdroj: TV Pravda

Pozornosť sa začína upriamovať na kliešte, aj ony totiž môžu byť prenášačom nákazy, hovorí odborný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Roman Matejčík.

Odobrali ste už stovky vzoriek z dobytka, oviec a kôz, prekvapuje vás, že ste doteraz nenašli choré zviera?

Q horúčka je pomerne vzácna choroba, naposledy sa na Slovensku vyskytla pred vyše 30 rokmi v Jedľových Kostolanoch v okrese Zlaté Moravce v stáde kôz. Výskyt u ľudí je pomerne vzácny. V USA, ktoré majú vyše 340 miliónov obyvateľov, hlásia okolo 200 prípadov do roka. V chovoch, ktoré sme zatiaľ skontrolovali, testy vo vzorkách krvi nepotvrdili pôvodcu Q horúčky baktériu riketsia druhu Coxiella burnetii.

Absolútnu istotu nadobudnete až keď skontrolujete posledné zviera. Kedy ukončíte kontroly?

V priebehu budúceho týždňa. Dovedna treba prekontrolovať v každej obci približne 40 registrovaných chovov s aktuálne uvádzaným stavom zvierat – nula. Kontrola sa zameria na overenie, či v súčasnej dobe skutočne nechovajú domáce prežúvavce, a ak sa potvrdí prítomnosť týchto zvierat, budú podrobené laboratórnemu testovaniu. V Ráztočne sú dva väčšie chovy, v jednom je okolo 500 kusov dobytka, v tom ďalšom je okrem sto kusov dobytka ešte veľké stádo oviec s počtom takmer 1400 zvierat. Pokiaľ sú zvieratá na farme, je odoberanie jednoduchšie, na paši je to komplikovanejšie – zdĺhavejšie. K tomu treba prirátať ešte malé rodinné farmy. Zameriavame sa nielen na kontrolu zvierat, ich zdravotný stav, ale aj na to či gravidne samice v poslednom čase nezmetali – nepotratili mláďatá. Súčasne kontrolujeme aj chorobnosť zamestnancov. Zatiaľ nie je lokalizovaný zdroj rozšírenia Q horúčky. To je predbežný stav, lebo nie sú známe výsledky všetkých vzoriek.

Žltačka v osadách na Spiši Čítajte viac Hygienici evidujú v okrese Lučenec nové aktívne ohnisko žltačky

Čo keď nenájdete zdroj nákazy medzi zvieratami?

Potom je loptička na strane regionálneho úradu verejného zdravia, aby sa kontaktovali s pacientmi a skúsili ešte presnejšie ako doteraz identifikovať možné zdroje infekcie. Bude sa treba zamerať na nejaké spoločné aktivity, ktoré mali chorí ľudia a možno ich zabudli uviesť. Nie je vylúčený ani prenos infikovaným kliešťom. Možno z toho vyplynie potreba urobiť nejaký entomologický prieskum v prostredí a kliešťov a vyšetriť nálezy, ktoré prinesie. Samotný kliešť nie je pôvodcom nákazy, funguje ako vektor, prenášač baktérie. Mohol sa napríklad nasať krvi nejakej infikovanej zveri a následne prišiel do kontaktu s človekom. Summa summarum: za Q horúčkou je vždy infekčný agens, teda baktéria riketsia druhu Coxiella burnetii, pričom musí dôjsť ku kontaktu s infikovanými sekrétmi alebo exkrétmi (napr. moč, výkaly, mlieko, plodové tekutiny) medzi jedným a druhým hostiteľom, prípadne hostiteľom, vektorom a hostiteľom.

Čo z doteraz zisteného vlastne vyplýva? Keď sa pred vyše 30 rokmi objavila Q horúčka v chove kôz v Jedľových Kostolanoch, predchádzali jej nekontrolované pôrody na pasienku.

Zdôrazním, že cesty prenosu sú rôzne. Najpravdepodobnejšou cestou je vdýchnutie infikovaného aerosolu vzduchu alebo infikovaného prachu, pričom nie sú vylúčené aj iné cesty prenosom už spomínanými infikovanými kliešťami. Akékoľvek vyjadrenia smerom k chovom hospodárskych zvierat v Ráztočne a Jalovci je predčasné, kým sa nepotvrdí prítomnosť pôvodcu Q horúčky u kontrolovaných zvierat. Súvislosť s pôrodom alebo s abortom nie je náhodná, nakoľko infikovaný hostiteľ vylučuje pôvodcu všetkými sekrétmi a exkrétmi, vrátane moču, výkalov, mlieka alebo pôrodných tekutín.

Je možné aj to, že chorobou nakazil ľudí človek, ktorý prišiel z dovolenky, pracovného pobytu z inej krajiny?

Prenos z človeka na človeka je podstatne zriedkavejší ako vyššie opísané zdroje a cesty infekcie.

parkinson shutterstock Čítajte viac Hostia si mysleli, že čašník je opitý. Romana z Nitry však trápi nevyliečiteľná choroba. Koľko parkinsonikov žije na Slovensku?

Ak nájdete zdroj Q horúčky medzi zvieratami, akým spôsobom ich budete liečiť?

Pôvodca Q horúčky je pomerne odolná baktéria, avšak terapia pomocou tetracyklínov alebo doxycyklínov je možná a účinná. Ak sa vrátime k výskytu Q horúčky zo začiatku 90-tých rokov v Jedľových Kostoľanoch, šlo tam o kombináciu antibiotickej liečby a následne vakcinácie. Takto je pripravený postup aj teraz, ak by sa potvrdilo, že sa v chove vyskytuje pôvodca choroby.

Ako rýchle sa môže šíriť Q horúčka po doteraz nezasiahnutom území?

Virulencia rôznych kmeňov Coxiella burnetii sa rôzni, preto ťažko predpokladať možnosti ďalšieho šírenia bez toho, aby sme identifikovali zdroj a kmeň pôvodcu.

Keďže ide o zoonózu, ako sa majú správať chovatelia, ľudia nachádzajúci sa v blízkosti zdroja nákazy a ostatná verejnosť?

Rozhodne je vhodné, aby sa chovatelia a zamestnanci dozvedeli o možných zdrojoch infekcie, o zvyčajných aj menej pravdepodobných cestách prenosu pôvodcu Q horúčky. Do času, než sa vylúči prítomnosť pôvodcu v chove domácich prežúvavcov, je určite dôležité prijať preventívne opatrenia na zabránenie inhalácie infikovaného aerosolu alebo infikovaného prachu v chove, vyhnúť sa konzumácii tepelne neošetreného mlieka a mliečnych výrobkov a dbať o zvýšenú hygienu pri akomkoľvek kontakte s rôznymi sekrétmi a exkrétmi zvierat.

Q horúčka mnohých zneistela. Ako sa bezpečne stravovať, než pominie riziko jej výskytu?

Najjednoduchšie preventívne opatrenie je účinné tepelné ošetrenie mlieka (napr. pasterizácia, UHT a pod.) určeného na priamu konzumáciu ako aj na výrobu mliečnych výrobkov. Ostatné živočíšne produkty predstavujú významne nižšie až zanedbateľné riziko, ktoré sa taktiež dá ľahko kontrolovať tepelnou úpravou živočíšnych surovín a výrobkov z nich a vysokou úrovňou osobnej hygieny.

slintačka, hasiči Čítajte viac Pred 50 rokmi ľudí zatvárali na farmách, teraz nás vážne ochorenie môže položiť na kolená. Pre slintačku usmrtíme tisícky zvierat

Nedávno sme prekonali slintačku a krívačku, stále prítomný je v prostredí africký mor ošípaných, teraz sa vyskytla Q horúčka. Ako sa správať v čase dovoleniek, keď sa po krajine pohybuje veľa turistov, čo deti, ktoré sú na prázdninách u starých rodičov?

Základom je vysoká úroveň biologickej ochrany chovov, významne znižujúca riziko zavlečenia pôvodcu tej či onej choroby na farmu. Na farmy nesmú vstupovať ľudia, ktorí tam nepracujú. Veľmi dôležitá je precízna kontrola zdravotného stavu zvierat pri ich premiestňovaní, aby sa vylúčili zvieratá klinicky choré, hoci nemusia byť špecificky testované na Q horúčku. Ak sa vyskytnú príznaky podobné chrípke, alebo potraty, napovedá to, že čosi nie je v poriadku. Treba zavolať veterinárneho lekára. Takto sa farmár chráni zavlečeniu choroby.

Koľkokrát ste sa stretli s Q horúčkou vo vašej veterinárnej praxi?

Ide o druhý výskyt choroby počas mojej profesionálnej kariéry, sú kolegovia čo sa s ňou nestretnú nikdy. Ešte raz zopakujem, predbežné výsledky odobratých vzoriek zatiaľ nepotvrdili prítomnosť pôvodcu Q horúčky. Pokiaľ zdroj nákazy nie je identifikovaný, treba sa chrániť pred kliešťami, ktoré môžu byť potenciálnymi zdrojmi nákazy.

Kto je Roman Matejčík (57)

Riaditeľ odbornej sekcie ŠVPS SR, absolvent Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Brne. Počas profesnej kariéry vykonával dovozné kontroly na hraničnej kontrolnej stanici, bol vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat a vedúcim odboru auditu a kontroly. V rokoch 2008 až 2014 pracoval pre Európsku komisiu ako audítor a veterinárny inšpektor na riaditeľstve F generálneho riaditeľstva SANTE.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #ochorenie #veterinári #Q horúčka
Sledujte Pravdu na Google news po kliknutí zvoľte "Sledovať"