Fio bankaFio banka

V Pezinku udeľovali vinárskych Oskarov. Kto sa stal tohtoročným šampiónom?

Plaketa s tvárou vinárskeho boha Bakchusa, trofej pre vinárskeho šampióna Vínnych trhov Pezinok (VTP) sa medzi slovenskými vinármi mimoriadne cení. Pezinok od nepamäti vysielal množstvo dôležitých signálov o tom, kto udáva tón, a opäť raz naznačil, kam sa v čase veľkých zmien uberá víno nielen v najstaršej slovenskej vinohradníckej oblasti.

13.04.2025 06:00
debata (10)

Keď pred 28 rokmi odštartovali Vínne trhy Pezinok, dali sa zreteľne odlíšiť staré vína od moderných. Medzi tými, ktorí stáli pri zrode novej slovenskej vinárskej vlny, boli z tohtoročných šampiónov traja: Peter Matyšák, Roman Janoušek a Ladislav Šebo. Vzápätí sa za nimi vynorila celá plejáda nasledovateľov, takých, čo svoje vzory napodobňovali, ale aj takých, čo sa uberali svojou cestou. Práve druhá skupina vinárov sa postarala o nezameniteľnú inakosť, teda pôvodnosť, ktorá sa v čase globalizácie vyvolanej nielen technológiami, ale aj klimatickou zmenou, cení čoraz viac.

To, že sa medzi víťazmi objavila rodinná firma Vinovin Peter Ščepán, neprekvapilo. V posledných troch ročníkoch VTP bola postupne šampiónom v bielych polosuchých, červených a teraz v ružových vínach. Vari najväčším prekvapením však bol víťaz medzi červenými vínami, kde si v rozstrele Bakchus zastúpený odbornou porotou vybral Ivana a Lukáša Forišovcov z Limbachu. Malé dvojgeneračné limbašské vinárstvo je ukážkou toho, ako v tieni už zabehnutých slovenských značiek vyrastajú vinári, ktorí vnášajú do vína originalitu jednak priestoru, teda terroiru, ale predovšetkým svoje srdce a neopakovateľný rukopis.

Čo je však najväčším umením? Nepochybne udržať a obhájiť postavenie, ktoré si vinárstvo vybojovalo nie že pred pár rokmi, ale pred troma desaťročiami. Predsa, značka prenikajúca do vinárskeho povedomia sa neutvára jedným, dvoma či troma nadpriemernými vínami, ale vínami, ktoré si vysoký štandard udržiavajú roky.

SR NRSR 19.schôdza 15.deň konsolidácia BAX Čítajte viac Vinou transakčnej dane nezamestnáme brigádnikov, možno zavrieme, odkazuje majiteľka kaviarne

Na zdravie, Peter

Ako prvého zo šampiónov ohlásili pezinského vinára Petra Matyšáka, a to v čoraz viac populárnejšej kategórii šumivých vín. Sekt Matyšák, Zero dosage, teda na kosť suché víno pochádzajúce z roka 2019 vyhralo zásluhou bravúrne zvládnutej technológie Methode Traditionale. Stojí za ňou Jaroslav Žák, výrobný riaditeľ Vína Matyšák.

Z etikety šampióna vyčítame aj taký malý, no podstatný detail, kedy bolo víno degoržované. Rýchlo sa dá vyrátať, že Chardonnay pochádzajúce z hlohovského honu Šomode vinohradníka Richarda Sojáka ležalo na kvasničných kaloch 50 mesiacov. Práve počas tohto obdobia víno v kontakte s miliónmi kvasiniek nabralo pozoruhodný životný elán. Je ovocné, presne také, po akom túži súčasník, ale aj francúzsky krémové a orieškové, víno elegán.

Keď ohlásil profesor Fedor Malík čerstvého šampióna, pridal k nemu jedno prianie: Želáme Petrovi Matyšákovi skoré uzdravenie. Víťazstvá v boji s chorobami majú ozdravný účinok. Matyšákovi bolo dopriate ešte jedno, Pálava 2024, ktorú dorobili družstevníci z Viničného, získala veľkú zlatú medailu na Vinalies Internationales, najviac cenenej medzinárodnej súťaži vinárov. Stáva sa, že víno ocenené vonku doma nie je prorokom, na VTP sa vkus našincov zhodoval s ústami medzinárodnej poroty z francúzskeho Cannes.

Kráľ bielych vín

O Slovensku, ležiacom na severnom okraji pestovania viniča v Európe, sa hovorí, že je krajinou bielych vín. Podnebie sa však mení a na biele muštové odrody treba dávať väčší pozor pri dozrievaní, trafiť dobu zberu a potom premeniť potenciál ukrytý v bobuliach na mimoriadne víno. Roman Janoušek, reprezentujúci farby Zámockého vinárstva Pezinok, ukázal, že rozumie Rizlingu rýnskemu, kráľovi bielych vín.

FM variacia Čítajte viac Profesor, ktorý prebudil vinárske Slovensko: Fedor Malík slávi 80 rokov

Víno narodené v roku 2021 vo vinohrade Zámockého vinárstva v Dubníku nechal prejaviť jeho vôľu. V jeseni sa ho dotkla botrytída, ušľachtilá pleseň, a potom si rok hovelo na vínnych kvasniciach. Návrat ku klasickej metóde sur-lie nezvládne každý, chce nielen dávku trpezlivosti, ale aj umenia, kedy, čo a ako urobiť. Mohutné víno už s nádychom kerozínu – ľahkého petrolejového tónu roztancuje chuťové poháriky každého milovníka vína.

Janoušek, rodený Pezinčan, neskrýval nadšenie zo zisku ďalšieho Bakchusa. Slovenský vinársky Oscar je snom každého vinára, potvrdiť víťazstvo doma býva najťažšie.

Môže to potvrdiť iný úspešný slovenský vinár Ladislav Šebo. Spolu s manželkou Margitou založili v Šenkviciach vinárstvo Karpatská perla a postupne založili či revitalizovali vinice na 60 hektároch v okolí Modry. Medzi terroirové perly patrí hon Kozara, kde sa urodilo v posledných rokoch čoraz vzácnejšie ľadové víno. Šebovo Veltlínske zelené je víno akoby dvoch ročníkov, bobule dozreli v jeseni 2020, ale na sedemstupňový mráz bolo treba čakať až do 28. januára 2021.

V to mrazivé ráno sa do vinice vyhrnula celá šebovská rodina a ich priatelia, aby obrali hrozienka, z ktorých ľad vytiahol posledné zvyšky vody. Je to víno ako všetky výnimočné – s príbehom, kde vinár zažije všetko, čo prinesie vinohradnícky rok – obavy aj nádej, že napokon sa dočká odmeny. Ak vie a nebojí sa, že občas to nevyjde.

Víno s množstvom tvárí

Ružové vína vládnu Slovensku už dve dekády. Cabernet Sauvignon, najväčšie svetové červené víno s mnohorakými odtieňmi podľa miesta zrodu, môže dať aj famózne ružové víno. Na Slovensku roky malo problémy s dozrievaním, keď však z neho vyrobili víno ružové, v pohári sa ocitol mok s nevídaným espritom, chuťou bobuľového ovocia. To víno láme ľuďom srdcia pri letných grilovačkách.

Daniel Gloznek pokračuje v rodovej tradícii vinárstva Vinovin Peter Šcepán, ktoré ju rozvíja posledné štyri generácie. Pod Malými Karpatmi nič nevídané. Gloznek na margo víťazného vína podotkne, že jeho hlavnou prednosťou je ľahkosť, sviežosť, vôňa. V jednoduchosti a zrozumiteľnosti, áno, aj v tom je krása tohto vína.

Napokon tu máme limbašskú rodinu Forišovcov. S ročnou produkciou blížiacou sa k 15-tisícom litrov to naozaj nie je žiadne veľké vinárstvo, lež butikové. Za 35 rokov, čo sa Ivan Foriš, ku ktorému sa pridal syn Lukáš, venujú vínu, majú klientelu, ktorá k nim chodí na vynikajúci Pinot Noir. Toto slávne víno z Burgundska, veď si len spomeňme na Romane Conti, našlo svojho mimoriadne disponovaného tvorcu aj na Slovensku.

Foriš je stavbár, víno je jeho koníčkom. Za roky sa však naučil rozumieť vínu a jeho potrebám. Spolu so synom Lukášom síce dorábajú vlastné hrozno v Limbachu aj vo Svätom Jure, ale Pinot noir im dodáva od roku 2006 takrečeno dvorný vinohradník Dušan Belko zo Zelenča. Vo víne vidno, že tvoria to, čomu sa hovorí jedno telo, jeden duch. Foriš ako staviteľ má zmysel pre harmóniu, súlad, vnútorne usporiadanú kompozíciu, jemnú farebnosť a hravosť. Nuž áno, víno ak nie je hravé a pritom tajomné, nie je výnimočné. Tento pinot je plný príjemných prekvapení.

Pohľad na vinárstvo roka Predium Vráble. Čítajte viac Slovensko má nových hrdinov v sieni slávy. Títo traja muži sa pričinili o víno, ako málokto

Slovenské víno čelí pretlaku ponuky, aby si udržalo postavenie, potrebuje takých tvorcov, akých priniesol 28. ročník Vínnych trhov Pezinok. Tvárou pezinského podujatia je profesor Fedor Malík. Pripomenul, že Slovensko sa plochou vinohradov dostalo na úroveň konca tridsiatych rokov, keď po Viedenskej arbitráži dorábalo víno z menej ako 8-tisíc hektárov.

Malík ako profesor vína na STU v Bratislave vychoval niekoľko generácií slovenských vinárov. Pripomenul, že dobré vína dnes zásluhou technológií vedia vyrobiť hocikde na svete. Ocenil vinárov, ktorí si neotvárajú cestu k fanúšikom vína tvorbou „ľúbezných vín“, ale vín, ktoré odrážajú genia loci. Slovensko vyniká tým, že dorába víno z bezmála 50 odrôd, to nerobia ani Taliani či Francúzi. Aj na tejto osobitosti sa dá stavať.

© Autorské práva vyhradené

Facebook X.com 10 debata chyba Newsletter
Viac na túto tému: #víno